Languages

User login


Com enganxar-se a la xarxa com a usuari simple


Si et vols connectar a la xarxa, el primer que hauries de fer, a part d'apuntar-te a la web i a la llista de correu, és accedir al llistat de nodes i consultar els mapes per tal d'esbrinar quin és el punt calent que tens més a prop i amb millor línia de visió sense obstacles. Els obstacles (arbres, parets, edificis) entre tu i el punt calent poden impedir la connexió.

Com pots veure, la ubicació exacta és important. Si no ho tens clar, pregunta a la llista, pinta en el mapa la teva ubicació exacta, etc.

  • Si ets ben a prop (0-100 metres, en alguns casos fins a 300) amb bona línia de visió, és possible que et puguis connectar simplement adquirint un dispositiu client, com per exemple una PCMCIA de portàtil, una tarja PCI o una unitat externa que faci la funció de client.

Les tarjes PCMCIA i PCI tenen uns preus que oscil·len entre els 30 i 60 euros més o menys. Les unitats externes, ja siguin USB o ethernet, entre 60 i 150 euros.

  • Si et trobes a un radi d'uns pocs quilòmetres d'un punt calent (els quilòmetres exactes depenen de les condicions del terreny, línia de visió i tipus d'antena que porta el punt calent), et caldrà segurament fer servir una antena direccional de mitjà guany. Tot i que hi ha algunes tarjes PCI que s'hi poden posar antenes externes, normalment no són recomanables perquè no es bo que el cable de l'antena sigui gaire més llarg d'uns pocs metres i, normalment, la gent no té l'ordinador a la teulada, que és on probablement hauràs de posar l'antena. En aquest casos el material més adequat és un dispositiu extern que faci les funcions de client i que accepti la connexió d'antena. Que facin aquesta funció, de moment hem pogut provar el D-Link DWL-2000AP+, l'US Robotics 5450, el Linksys WRT54G (canviant el firmware)... Els preus oscil·len entre els 85 euros i 150 euros.

A això, li hauràs d'afegir l'antena direccional de mitjà guany (8 a 15 dBi) més el cable de l'antena. Depenent del model exacta d'antena i la longitud del cable, aquest material et pot costar, tot plegat, entre uns 60 i 90 euros.

  • Si et trobes a una distància mitjana (1 o 2 quilòmetres, fins a 10 o 15), et cal el mateix que s'ha dit abans, però amb antenes de més guany (19 o 24 dBi) però, a més, la connexió serà possible o no segons el tipus d'antena que dugui el punt calent al qual et vols connectar, ja que probablement requerirà que també tingui una antena de les mateixes característiques i orientada més o menys cap a la teva ubicació.

El cost d'aquestes antenes és d'entre uns 20 o 30 euros més cares que les anteriors.

En aquestes circumstàncies pot passar que el punt calent no compleixi aquests requeriments. Llavors el que et cal és optar per fer un enllaç.

  • Si la teva distància és encara més gran, llavors molt probablement no tens opcions de posar-te com a un usuari simple, i el que et convé també es promocionar un enllaç.

Quan optes per fer un enllaç ja no ets un usuari simple, sinò un contribuidor que ajuda a donar més cobertura a la xarxa. Té un cost superior a l'haver d'incorporar més equips: A part dels equips que intal·lis a la teva ubicació, caldrà afegir equips a l'orígen per tal d'efectuar l'enllaç. Si tens veïns que hi puguin estar interessats, és el moment de parlar amb ells i que t'hi ajudin, sinò, potser simplement ho pots resoldre duplicant el cost d'un usuari normal amb una antena direccional de màxima potència.

En resum ...

Configuració recomanada:

En l'estat actual (hivern 2.004/2.005) clarament recomano el Linksys WRT54G. I per configurar-lo, seguiu el mètode del unsolclic que veureu en aquest enllaç.

Això no vol dir que no en puguis fer servir d'altres, per exemple D-Link DWL-2000AP+ o un US Robotics 5450 faran bé la feina en gairebé totes les condicions. Tanmateix el que tenim més per mà és el Linksys WRT54G i és probable que no us sapigem ajudar tan bé si és un de diferent o que faltin algunes prestacions/funcions. Si la distància ho aconsella, llavors afegim un rínxol (cable d'antena) i una antena direccional de 8 a 24 dBi en funció de la distància.

En l'apartat "què haig de comprar" hi trobaràs alguna explicació més sobre tot això i unes taules on expliquem les nostres experiències amb diferents aparells i expliquem què fan.