Languages

User login


Trobada: Salut, Amor i Xarxa !


[image:1744,right]Una sèrie de gent de diverses comarques estem ideant durant aquestes darreres setmanes una trobada eminentment pràctica orientada a compartir experiències, coneixements i cercar vincles d'amistat i col·laboració.

El proper 29 de Gener, a les 10, a l'edifici de la Torre dels Frares de la Universitat de Vic farem la jornada SAX2005. Hi ha l'Agenda prevista aquí.

Li posem el nom de "Salut, Amor i Xarxa!" perquè creiem que resumeix prou bé l'esperit i objectius, i estem pensant fer-la en algun indret de la comarca d'Osona per allò de que l'amistat es cultiva encara millor si ho acompanya un porró i una fusta d'embotits per omplir algun budell.

En general l'orientació de la jornada és pràctica. Es volen tocar moltes coses, i per fer-ho, cal anar "al gra" per exposar cada tema amb pocs minuts i deixant espai per preguntes, però sense encallar-nos en debats. Això és el que es farà durant el matí a la Universitat de Vic. Els debats, millor amb el porró :) i en la tertúlia, i durant la tarda, com que estaríem en algun lloc "amb cobertura", segurament el Femer de Gurb, on farem tota mena de demostracions pràctiques sobre els enllaços de la zona d'Osona en funció de l'interés de cadascú.

(l'interrogant significa que no està confirmat qui se'n farà càrrec, és un suggeriment, qui vulgui s'hi afegeix/s'esborra).

Matí:

Lloc:

Universitat de Vic, Campus Torre dels Frares. Com arribar-hi:

  Lat: 41.929983, Lon: 2.245460

 

Salut - Agafant embranzida

 1. Antenes, potències d'emissió, aprofitament de l'espai radioelèctric. Com fer xarxa d'una forma responsable i respectuosa. Mataró.
 2. Organització col·lectiva. S'han vist diversos models d'organització en les xarxes sensefils, des de ciutadanes sense organització des d'un punt de vista formal -Mataró, guifi.net-, a d'altres que s'han constituït en associacions -Sant Pol, Afinat, Igualada-, de municipals, o empreses, o Cooperatives -Infoespai de Gràcia-. Que cadascú que vulgui ho expliqui molt breument perquè ho fa de cada manera i l'avantatge que li veu.
 3. L'Operador Neutral. El Govern està impulsant un projecte d'operador neutral, que en algun aspecte està relacionat amb les xarxes sense fils. És encara en els seus inicis però cal suposar que anirà avançant ràpidament. Resum sobre la situació i del que es tracta i possibles col·laboracions. Miquel Oliver (?)

 

Amor - Cultivant la col·laboració i els continguts

 1. Organització col·laborativa. Propostes de possibles espais a crear per a poder impulsar col·laboracions transversals entre grups en funció d'àrees d'interès (ràdio, xats, veuip...), llistes de correu, webs/wikis, utilitats de mapificacions/configuracions...
 2. Ràdio i Vídeo per la xarxa. Mataró, Afinat, Josep Maria Frigola de irc-catalunya.org/guifi.net.
 3. VeuIP Sergi Sant (?), Pep Comeres (?)
 4. Altres projectes altruïstes. Distribució Linux per a la Fundació del Dr. Trueta per reciclar ordinadors i enviar-los a llocs on els necessitin. Pep Comeres (*)
 5. El dinar i tertúlia posterior :)

 

Xarxa - Aspectes tecnològics

 1. Xarxa basada en un sistema de descobriment i enrutament dinàmics - configurador unsolclic. Ramon Roca.
 2. Xarxa basada en portals captius. Un sistema obert per donar totes les opcions als usuaris. Miquel Oliver (?), Mataró (?)
 3. QoS. Qualitat de Servei. Gestionant les prioritats en una xarxa compartida. Mataró (?). guifi.net(?)
 4. Seguiment de l'estat de la xarxa , redundància i disponibilitat. Ramon Roca, Afinat.
 5. Recursos compartits i sortides a Internet. Com gestionar-ho: exemples amb proxys. Ramon Roca.

 

Tarda:

Al Femer de Gurb, a partir de les 3 de la tarda, jalar i tertúlia i pràctica sobre tot plegat.

Inscripcions:

La inscripció és oberta i gratuïta, però és important que si voleu venir, us apunteu amb el formulari que hem preparat. Amb això podrem continuar en contacte per informar de darrers canvis i fer-nos una idea de quants som a efectes de logística.

 1. Pàgina del formulari de preinscripció.
 2. Llistat d'inscrits.

Resultats de la jornada:

 

 

Comentaris

Opcions de visualització de comentaris

Selecciona la vostra manera preferida de visualitzar els comentaris i feu clic en "Desa la configuració" per activar els canvis.

M'agrada molt !!!!!!!!!!! però fai algun comentari...

A veure alguns comentaris sobre la provocació que fa en Ramon:

En el primer paràgraf posa "vincres" suposo que et refereixes als vincles, "prisa mata i el mòbil me remata" Macaco dixit.

"Organització fromal" millor Organització formal. Respecte això:
A Arenys no són municipals, són una associació que ha decidit fer instal·lacions a qui les hi demani (en plan client - empresa) però tothom és lliure d'afegir-se i col·laborar. Aquest fet és per permetre que gent sense cap coneixement es pugui afegir a la xarxa. Bé ells ho podran explicar més i millor, però queda clar és una forma diferent de funcionar.
També hi ha estructures interessant com les de Gràcia (es mou des de l'infoespai.org) que tot i que no ho conec bé sembla que tenen força de grup.
També podria venir algú de Barcelona i explicar què els hi està passant i com ho poden resoldre, potser és fer-ho massa gros i voler resoldre masses coses en un sol dia...

En la part d'amor, "Organització col·laborativa" potser estaria bé definir una mica concretament què podem fer, aquí una cosa que recordo:
-Fa un any (més o menys) en una trobada a Barcelona es parlava de fer servir el domini sensefils.org per adreçar tota la xarxa de Catalunya. mataro.sensefils.org, plaçacuba.mataro.sensefils.org, ferriol.plaçacuba.mataro.sensefils.org o alguna cosa així, bé podem demanar que ens ho acabin d'explicar i que siguem capaços de concretar i decidir si ho fem o no.

En l'apartat de xarxa suposo que el punt "Xarxa basada en portals captius" va en el sentit del control d'accés a Internet, però no se si també ataca en com fer la xarxa segura i per tant també la gent que hi està. Sinó fos així jo crec que podria esta bé posar un punt sobre la seguretat en la xarxa i les xarxaires.

La forma que agafa m'encanta ! Però caldrà començar a definir quin temps donem per cada cosa i si és viable fer-ho tot en un dia. Una estratègia potser fer coses paral·leles, com que vindrà vària gent de cada grup podem dividir-nos i després a casa ja ens arreglem.

Això si caldrà que qui dugui la xerradeta prepari bé el material de base, per tant caldria responsabilitzar a persones concretes. Els de Mataró tenim reunió la setmana que ve i decidirem on ens podem implicar i qui se'n responsabilitza.

Caldrà definir el material que fa falta: projectors, punts d'accés, ordinadors... L'espai físic l'haureu de treballar des d'Osona però la resta podem fer-ho entra tots.

Au, salut i amor !!!! Això fa unes flaires que enamoren :)
PS: Perdoneu aquest xurro però era una provocació grossa !

...és que no havia fet servir el corrector.

feia dies que en parlàvem, i que em deia que no volia anar a dormir sense escriure-ho i ho vaig fer així de ràpid :) (tb xurro!), ara l'he afinat una mica més.
També he afinat una mica, si és que ho he captat bé, el que apuntes:

 • He posat un apartat per a "gestionar recursos compartits/internet". Prefereixo dir això que control, que la gent no es pensi que perquè es vulgui fer una gestió de recursos compartida, ho confongui amb "controlar".
 • He corregit el tema d'Arenys. I afegit l'Infospai. A veure si s'animen a explicar-nos com ho pensen. També m'he en recordat d'en Comulada.
 • Sobre el format, tantes coses és un problema, per això més que taller, pensava en síntesi pràctica. El que em faria il·lusió es que no quedi en cosa d'un dia (que mai es pot fer res en un sol dia) sinó en formar llavors de possibles grups de treball/àrees d'interès en funció de les inquietuds de cadascú.

Josep M.

Ho veig molt bé. Podeu comptar amb mi.

Bueno, nosotros desde la asoc

Bueno, nosotros desde la asociación de l'alt maresme tambien podemos colaborar... Ademas de los aspectos organizativos tambien podemos decir algo sobre difusión de radio y television. Tenemos este servicio funcionando en la red inalambrica.

En cuanto al protocolo de enrutamiento dinámico, en la actualidad lo hacemos servir y hemos realizado pruebas de redundancia de acceso a internet con exito. 

No se si lo contemplais en algún apartado, pero creo que seria interesante también exponer las diferentes maneras de constituir (diseñar) la red que tiene cada comunidad.

Apasiau...

Jose Luis Garcia

Asociacion Afinat.org

ok

ja he intentat posar algunes de les coses que deies Jose Luis.

Al cas a la llista però. Hem de confirmar la data. Si us plau, comentaris al respecte. Hem sabria greu que faltéssiu els del Maresme que al cap i a la fi ho vau iniciar tot ;)

Proposta d'exposició: Cooperativa d'usuaris a l'Infoespai

L'Enric de l'Infoespai ens fa el següent comentari per correu:

"He vist en l'ordre del dia, que s'ha previst un apartat per parlar dels
projectes que a més de la xarxa interna, treballem fòrmules per
coordinar l'accés a internet; com és el nostre cas que anem a fer-ho com
a cooperativa d'usuaris; així que espero que hi poguem aportar les idees
que mouen el nostre projecte."

Oferiment.

Per la nostre part podem explicar la experiència duta a terme a Sant Llorenç d'Hortons (l'Alt Penedès), amb una xarxa Wi-Fi de les anomenades "rurals".

en "organitzacions"?

I es clar, es tracta de coneixen's. A alguns ens interessa força que s'ha fet, sobretot en arees rurals. A més hi ha companys construint un enllaç St. Cugat Sesgarrigues/Subirats... que dedueixo que son veins vostres!

Penseu que s'haura de ser breu (5/10 mins). Imagino que podeu explicar que i com en l'apartat de organitzar-se... O creieu que teniu alguna experiència en particular també a destacar?

en "organitzacions"

Si. Temps de sobre. A la vostra disposició.

imatge de Jordix

xarxa a l'Alt Penedès

Enric, per l'Alt Penedès crec que hi ha diverses persones/associacions que estan interessades (jo mateix sense anar més lluny).

Seria bo parlar-ne per unir esforços i fer créixer la xarxa!

Ara mateix, juntament amb en Joan, estem intentant configurar l'enllaç Sant Sebastià dels Gorgs (no i pas Sant Cugat Sesgarrigues com deia en Ramon), amb Cantallops (Subirats). És el primer enllaç, però si surt bé, ja tinc pensada una sèrie de passos més a fer.

L'Oriol (http://www.comesfa.org/node/1550) a Torrelavit te una xarxa muntada (LavitBosc).

Està clar que cal anar trobant punts mínimament propers amb visual per anar construint la xarxa.

Ens veurem a la trobada http://www.comesfa.org/SAX2005 

JordiX

Sense Fils al Penedès

JordiX, Oriol, rroca i companys del Penedès,

La grip fa estralls. Ho sento, no podrem venir. De totes maneres soc a la vostra disposició. Pot ser ens podríem veure un dissabte i així explicar-vos la nostra experiència. No hi dubteu.

Enric Giner
enric.giner@hortonssensefils.net