En els darrers mesos s'han produït comunicats per part de l'empresa Goufone, que durant anys i des dels seus inicis ha estat oferint servei de connexió a Internet a través de la xarxa de Comuns de guifi·net, que deixarà de prestar serveis mitjançant xarxa sense fils.
Aquests comunicats, que a vegades han anat acompanyats d'algunes desconnexions discrecionals, han creat la sensació que l'única opció per a tenir continuïtat en el servei d'Internet és migrant a la fibra, i ja no de Comuns, sinó propietària de l'operador.
Des de la Fundació no compartim aquesta forma d'actuar, fer explotació del bé comú per després privatitzar-lo, i volem manifestar que mantenim el compromís amb la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral, també a Osona, sigui Sense Fils o amb fibra òptica, convençuts de la importància de l'accés a Internet al territori a través d'infraestructures neutrals.
Arrel dels recents requeriments "ressuscitant" un taxes per metres per a les xarxes de fibra òptica d'accés a Internet, vam creure oportú de publicar una nota de protesta i, malgrat que quedaven ja pocs dies per a les eleccions del dia 26, aprofitar per fer una enquesta amb una interpelació clara als directament implicats, en aquest cas als grups que es presentaven a l'Ajuntament de Torelló i els Departaments de la Generalitat de Territori i Sostenibilitat, i de Polítiques Digitals i Administracions Públiques.
A continuació volem compartir els resultats de les gestions realitzades aquesta setmana.
Una cosa bona que té la fibra òptica és que dona molta capacitat i hi poden haver grans distàncies entre la llar i la capçalera des d'on es distribueix Internet. A més, es pot desplegar per infraestructures existents com carreteres i canonades d'aigua. El preu per metre de la fibra és menor que el dels cables tradicionals de coure; per això va bé per a zones rurals i municipis petits.
Aquesta taxa irracional que es vol imposar consisteix a recaptar segons la distància, és a dir, gravar els metres de longitud del desplegament de fibra: com més lluny, més cara la taxa, amb independència de quanta gent es connecta. Ja ens costa prou connectar els pagesos i pobles petits.
Des de la Fundació guifi.net, entitat sense ànim de lucre, en defensa de l’accés a Internet per a tothom i, especialment, dels ciutadans que viuen en pobles petits i allunyats, volem denunciar que es vulguin crear aquestes taxes tan discriminatòries i irracionals, i ens preguntem:
Dentro del proyecto de renovación de la nueva web, ya podemos disfrutar dela nueva portada de Guifi.net.
La nueva web irá orientada a informar sobre el proyecto Guifi.net, mostrar la actualidad del proyecto y facilitar las herramientas para la gestión de la red.
Una de las tareas más difíciles será la de organizar la información actual y la que se vaya generando, por eso se está trabajando en unas herramientas para organizar todos los documentos bajo palabras clave y con las herramientas para encontrarlas
Aquest és un petit manual per a la gent que no té dominis avançats d'informàtica per a instal·lar i configurar un servidor de gràfiques dins de guifi.net.
Per facilitar la feina, val la pena tenir instal·lat una distribució Debian ( millor encara Ubuntu ) ja que els passos són més simples i fàcils. ( NOTA IMPORTANT: Aquest manual esta basat amb Ubuntu! )
Requisits:
-Ubuntu /debian Instal·lat
-Apache2 + php5 ( explico com instal·lar )
-Conexió a Internet
El Jurado de los Premios Nacionales de Radiodifusión, Televisión, Internet y Telecomunicaciones hace públicos los ganadores de este año
El jurado de los Premios Nacionales de Radiodifusión, Televisión, Internet y Telecomunicaciones ha acordado otorgar el galardón en la categoría de Radiodifusión, a la emisora de radio RAC1; en la categoría de Televisión, al programa de TV3 La nit al Dia, conducido por la periodista Mònica Terribas; en la categoría d’Internet, a la web de Icat FM; en la categoría de Telecomunicaciones, a la red de Telecomunicaciones Guifi.net; y una mención honorífica, a la periodista Francina Boris. El acto de entrega de los galardones tendrá lugar el próximo 6 de noviembre, a la sala Pequeño Palacio del Palacio de la Música Catalana.
El jurado ha galardonado Guifi.net con el Premio Nacional de Telecomunicaciones porque es una red de telecomunicaciones abierta, de banda ancha y neutral, que, todo respetando los criterios marcados por la normativa vigente, logra prestaciones de alto nivel y a bajo coste, y garantiza el acceso universal a la sociedad de la información y la incorporación de servicios de valor añadido allí dónde es implantada. El jurado ha resaltado también que los 2.700 nodos de red ya operativos, y su ritmo de crecimiento en Catalunya son una contribución importante al equilibrio territorial, así como una buena forma de afrontar la brecha digital.
El seu autor, l'anarkogeek, li ha donat la llicència: *Reconeixement-CompartirIgual 3.0 Genèrica*, la gràcia del format SVG és que al ser vectorial permet fer les ampliacions que facin falta sense perdre gens de qualitat, a més amb l'Inkscape, un programa lliure, el podeu editar, això sí, heu de fer cas a la llicència que li ha donat el seu autor.
logo
On March the 19th Gordon Cook passed away. In 2013 Gordon devoted a significant part of one of his periodic reports, the "Cook Report", to guifi.net. [1] That same year he and Isaac Wilder, visited us to learn more about guifi.net. Now all his reports are publicly available at the Babbage Institute (UMN) [2].
All those who met him will not forget him.
[1] https://guifi.net/files/CookReport_Do_It_Ourselves_Telecoms.pdf
[2] https://archives.lib.umn.edu/repositories/3/resources/418
El prop passat 19 de març va morir en Gordon Cook. El 2013 en Gordon va dedicar una bona part d'un dels seus "reports" periòdics, el "Cook Report", a guifi.net. [1] Aquell mateix any, acompanyat de l'Isaac Wilder, ens va visitar per conèixer guifi.net de més a prop. Ara tots els seus reports han estat arxivats a l'Institut Babbage de la universitat de Minnesota i han quedat a disposició pública [2].
Els que el vàrem conèixer serverem un bon record d'ell.
[1] https://guifi.net/files/CookReport_Do_It_Ourselves_Telecoms.pdf
[2] https://archives.lib.umn.edu/repositories/3/resources/418
Des de la Fundació guifi·net, entitat sense ànim de lucre que treballa per promoure l'accés i la neutralitat a la xarxa d'Internet, volem denunciar el tancament de la pàgina web tsunamidemocratic.cat per ordre de l'Autoritat Judicial perquè considera que hi ha indicis de terrorisme.
Veiem com l'Estat Espanyol repeteix pràctiques com les que va dur a terme el primer d'octubre de 2017 i que afecten seriosament drets fonamentals de la ciutadania com el de participació en la societat digital. Per aquest motiu, des de la Fundació Guifi·net volem manifestar que:
Del 15 al 17 de Maig, es celebra el Stockholm Internet Forum, on des de guifi.net hi participarem.
Ens estan arribant preocupants afirmacions sobre el conveni que té signat la Fundació amb Poble Nou de Benitatxell.
En primer lloc hem de dir que contràriament al que s’afirma en les informacions que s’han difós, no hem rebut cap petició d’informació per part de l’Ajuntament, però atès que ja s’estan difonent informacions a través d’alguns mitjans locals estimem oportú fer públics alguns aclariments importants.
La Fundació guifi.net presenta una reclamació al Defensor del Poble Europeu per instar a la Comissió Europea a actuar contra les males pràctiques de les administracions espanyoles i vetllar pel compliment de la normativa europea de Telecomunicacions i Competència.