Languages

User login


Antena Nesquik


Aquest document explica com crear-se una antena wifi amb un pot de Nesquik d'una forma senzilla i bastant econòmica.

Per animar-vos, us podem comentar que arriben a donar millors resultats que les directives de 24dB de graella.

Material

A continuació enumerem el material necessari per fer l'antena i el cable per connectar-la. El nostre cable s'ha realitzar per connectar-se amb un Linksys, si feu servir altres aparells Wifi comproveu el connector que utilitzen.

 • [image:2504] El primer que necessitem és un pot de Nesquik. Bé no entraré en els detalls d'on comprar-lo (supermercat), quan costa (1,84€), i si el seu contingut és aprofitable (jo el barrejo amb la llet, i a sobre el pa amb oli). Això va a gust del consumidor.
 • [image:2505] També necessitarem un connector d'on sortirà el cable, uns 4 cargols per collar-lo al pot i un fil de coure rígid d'uns 40mm de llargada per soldar-lo en el connector dins del pot.
 • [image:2507] [image:2508] Per fer arribar la senyal fins a la ràdio ens caldrà dos connectors i un tram de cable RG58. Un connector N mascle que es cargolarà al connector femella del pot, i un connector mascle RP-TNC que es connectarà a la sortida d'antena del Linksys. (Si utilitzeu altres aparells wifi, mireu quin connector necessiteu). El tram de cable s'ha de mirar que sigui el més curt possible, així es interessant situar la radio wifi prop d'on hi haurà l'antena.

Eines

Les eines necessàries per realitzar la fabricació de l'antena i el cable de connexió seran les següents. No obstant, poden utilitzar-se'n altres més rústiques que facin la mateixa funció.

 • Un trepant.
 • Una llima metàl·lica.
 • Un soldador, per soldar la punta del connector.
 • Un talla-fils, també us servirà una ganiveta o unes tisores.
 • Unes alicates.

Fabricació

A continuació explicarem que hem de fer per fabricar l'antena i el cable.

 1. [image:2510] Foradem la pot.
  El primer pas, serà treure l'etiqueta així no farem propaganda mentre fem xarxa lliure :-). El segon pas serà marcar un punt a 45mm del fons del pot on realitzarem el primer forat i serà el centre del connector N. Per fer el forat utilitzarem el trepant. El millor és començar amb una broca petita per no fer malbé la xapa del pot i mica en mica fer créixer el diàmetre de la broca (broques de més de 8mm aixafen el pot). Un cop tenim el forat el més gros possible utilitzarem la llima per acabar d'engrandir el forat fins que podem fer passar el connector pel forat.
  Un cop tenim el connector N presentat al seu lloc passem a marcar la resta de forats per posteriorment foradar-los (en el nostre cas amb una broca de 3mm). Nosaltres només em fet 2 forats, suficient per a que no es mogui, i hem foradat directament en els forats del connector N.
 2. [image:2517] [image:2511] Col·loquem el connector al pot.
  Abans de col·locar el connector definitivament al pot hem de soldar-hi un fil de coure que ha de tenir una longitud de 30mm des de la base del connector. Així agafarem un fil de coure d'uns 40mm, l'adreçarem tant com puguem i el soldem amb el soldador al centre del connector N femella. Un cop el tenim soldat el retallem fins aconseguir els 30mm de longitud des de la base.
  Ara ja tenim el connector fet i només cal collar-lo al pot, utilitzant els forats que hem fet abans.
  M'havia oblidat de dir-vos que no cal retallar la bora de l'obertura del pot, i s'hi pot deixar la tapa sense cap problema.
 3. [image:2507] [image:2512] Muntem el connector N al cable.
  Un cop sabem on col·locarem l'antena i la caixa amb la ràdio, passarem a mesurar la longitud de cable necessària per fer arribar la senya de l'antena a la radio.
  Amb el cable tallat passe a introduir els elements previs del connector N mascle. Com podeu observar en la primera imatge, hi ha un munt de peces, ja em va costar bastant trobar l'ordre correcte :-) (ara vosaltres ho podeu veure. Un cop passades les peces prèvies hem de tallar el cable tal com es mostra en la imatge. Primer mesurem quan pot entrar el fil dins la punta (més aviat poc), després deixem un mica de funda del cable i dobleguem la malla (no l'hem de tallar) al voltant de l'aïllant.
  L'últim pas, és col·locar la punta dins l'exterior del connector N i anar pressionant les peces fins que rosquem la part final, mirant de que la malla faci contacte amb la carcassa del connector i no en faci amb la punta.
 4. [image:2508] [image:2513] Muntem el connector RP-TNC al cable.
  La forma de soldar el connector RP-TNC al cable RG58, és molt similar a l'anterior, fins hi tot més senzill, doncs no hi ha tantes peces.
  El primer que hem de fer es passar l'anella exterior pel cable, la qual després servirà per gripar la malla a la carcassa del connector. Un cop em passar l'anella, passem a treure la funda del cable vigilant no tallar la malla, i mirant les longituds que ens queden per que al col·locar el connector aquest quedi correctament.
  Un cop soldada la punta en el cable central hi posem la carcassa fins que la punta faci topall. Llavors passem la malla sobre la part final del connector i l'anellem amb l'anella i unes alicates que la subjectaran i n'asseguraran el contacte entre la malla i la carcassa del connector.

Resultats i aplicacions

A continuació podeu veure alguns dels usos on s'ha utilitzat aquesta antena i els resultats que se n'ha obtingut. També veureu algun dels inconvenients i podreu jutjar-ho vosaltres mateixos la conveniència del seu ús.

 • [image:2515] [image:2519] Nodes Estables: Un dels usos principals d'aquestes antenes és per a nodes estables, doncs tenen un gran abast i donen molt bons resultats. No s'han fet proves de longitud (a veure si en faig alguna) però un enllaç de 4km s'ha fet sense cap problema.
 • [image:2514] Wardriving: Els que volem muntar xarxa lliure acostumem a fer-ho amb wifi, doncs és l'única forma legal de transmetre dades a llarga distància. I per això és necessari disposar d'eines per comprovar si hi ha bons enllaços. La millor manera que he trobat és la proposta que veieu, muntar una antena sobre una radio per anar arreu a provar si es poden crear enllaços. També s'ha de dur un connector d'encenedor per alimentar la ràdio.
 • [image:2519] [image:2518] Rovell: Un dels inconvenients de l'ús dels pots de nesquik és el fet que amb la pluja s'acaben rovellant, però només de fora, de dins queden com el dia que es varen muntar (vegeu foto). A veure si algú prova de pintar-los i ens diu si també es rovellen. Recordeu que no estan pintats de marró. :-)

Aquesta antena ha realitzat enllaços de més de 4km amb millors resultats que les de fàbrica i que costen al voltant 60 €.

Bé, espero que us hagi ajudat. I si us resulten molt cares les antenes de fàbrica en podeu tenir una que dona bons resultats amb pocs recursos, però amb una mica de feina.

Comments

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.

Antena Nesquik

nosaltres aqui posem directament l'antena del AP dins del pot tb funciona be
el forat el fem mes o menys a 4.5cm mde cul
jo per tal de que no es mogui i posa una pece pvc com les de la caixa estanca

el rovell el pots evitar a dins posant una tapa de plastic
i fora pintanlo

M'agrada el de la parabòlica

Ja ho vaig llegir. Per això vaig escriure aquest document, feia mesos que l'havia de fer. I el dilluns vaig deixar el PHP i vaig fer el manual. Si, de rovell a dins no en tinc (amb la pròpia tapa de plàstic n'hi ha prou). La mandra és pintar-ho de fora. I directament amb l'antena del Linksys teniu bona senyal? Com calculeu l'alçada a que la heu d'entrar? La parabòlica, a quina distància us arriba? Per cert, hauríeu de veure el Bazuca que fan els de DigiCape (Capellades) tant de bo en n'ensenyin alguna foto. Salut, Carles

antena Nesquik

la senyal es bona amb el pot i l'antena le poses fins la meitat del pot la parabolica no le probat a llarga distancia pero si que en aquet moments ni una a Ridaura que enllaça amb batet (a batet nomes hi ha el ap pelat) mes o menys 8km
http://www.olotwireless.net/catala/mapa.htm
aqui tens un mapa de com esta la situacio a Olot
merci per el article es molt bo
una pregunta com pujo imatges aqui
esta en pichinglis i no ho entenc

 • Pots posar enllaços a imatges en aquesta web amb aquesta sintaxi
 • perdona la meva incoltura  jejeje
  be fins aviat
   i segueix aixi

  Enllaç

  "Aquesta antena ha realitzat enllaços de més de 4km amb millors resultats que les de fàbrica i que costen al voltant 60 €."

  Com es fan enllaços amb aquesta antena??

  Utilitzant-ne una o dos??

  Gracies!!!

  Caducat

  Be no crec que avui dia es fagi servir encara el pot, tens antenes molt millors i economiques.

  De totes formes si vols fer el friki la pots fer

  Per fer un enllaç sempre es necesitan dos antenes no?

  Tenda

  Alguna tenda per castelló o online amb antenes barates i/o despeses d'enviamen economiques??

  Moltes gracies!!!

  PD: he fet la proba de la llauna (aburriment) i a sobre he utilitzat un router roin (zyxel de timofonica) no he notat molta diferencia pero probare amb el de anar a pegar una volta amb el movil o al psp a veure si ha aumentat la cobertura.

   

   

   

  mirat la llista de instal.ladors

  guifi.net/directori

  algun et podra aconsellar i vendra el que necesitis

  per cer quin node ets de guifi?

   

  Encara no tinc ningun node

  Encara no tinc ningun node montat, pero al meu poble (Atzeneta) i ha un node bastant gran, pero com normalment no estic no hi he fet res encara, vull mirar de montar un node a Albocasser (el meu 2n poble) ja que alli no hi ha res pero ja es ceura ja que la conexio que arriba es mol lenta. Ha atzeneta amb una connexio de Telefonica 3 o 6 mb (no se al final mon pare quin contracte ha fet amb el cambi de companyia) el megaupload baixa (arxius legals) a 600kbps en canvi a  amb connexio timofonica 3MbsAlbocasser baixa a 90kbps amb pics de 110kbps. Pero la meve idea es informarme mes sobre el tema i montar un node a Albocasser!!

  Moltes gracies per tot!!!

  PD: Les tendes ja les havia vist pero no tenen per a venta online!!

  Pots dirme algun model economic amb alcanç de 1/4km i ja me'l busco per el meu conte???

  Gracies!!!

  venta on-line

  Ostres collonut si et podem donar un cop de ma aqui estem

  si que tenen venta on-line

  per exemple:www.setup.cat/