[image:57720,right]Perquè el desplegament d'una nova zona funcioni amb Xarxa de Comuns, ha d'incloure una sèrie d'elements i es bó de seguir una els consells de les bones i garantir que es compleixen els Comuns.
-
Posar sortida(es) a Internet
Una zona no té sentit si no disposa de sortides a Internet públiques i properes (a pocs salts) des d'on estaran els usuaris. Pensar que n'hi haurà prou amb les sortides a internet que espontàniament comparteixin els usuaris, sol ser una ingenuïtat, i acaba essent només un experiment sense valor per als usuaris reals, o una xarxa d'un grup petit d'usuaris "tecnològics".
Cal que hi hagin sortides a Internet, ja sigui via serveis professionals amb NATs amb altres operadors o millor amb trànsit via fibra, o "proxys".
·A banda de que es puguin proporcionar serveis d'accés a la resta d'Internet, un "proxy federat" és una bon sistema per aconseguir Internet per tothom, i atraure participants.
-
Servidor de gràfiques i gestió de xarxa
També a prop, sense gaires salts entremig, posar servidors de gràfiques per fer un seguiment de com funciona la xarxa. D'aquesta manera es publicarà informació de com funciona i serà possible diagnosticar possibles problemes.
Una xarxa sense fils que no es gestioni, no funcionarà.
Pot estar en la mateixa màquina del proxy.
-
Connexió dedicada de les sortides a Internet i les gràfiques a la troncal
Aquests punts concentraran molt trànsit, perquè la xarxa funcioni bé, cal que estiguin en una troncal dedicada, és a dir, amb enllaços punt a punt sense compartir amb altres connexions. I que estiguin a pocs salts (1 o 2) dels usuaris que normalment el faran servir, més de 3 ja solen ser masses salts. Encara que calgui posar el proxy a molta distància, amb bona línia de visió i un bon enllaç dedicat és possible fer molts quilòmetres en un sol salt. Feu la troncal de fibra quan us sigui possible.
-
Muntar una bona troncal entre els supernodes de cobertura
En una mateixa zona, caldrà posar més o menys supernodes en funció del nombre d'usuaris a connectar, els obstacles de visió... Convé procurar que els usuaris quedin repartits entre els supernodes.
Les troncals han de connectar els diferents nodes de cobertura i els punts on hi han les sortides a Internet i les altres zones.
La troncal concentra el trànsit, convé doncs que siguin enllaços punt a punt dedicats sense compartir amb altres tipus de connexions perquè donin el màxim rendiment.
Feu la troncal de fibra quan us sigui possible.
-
Cobertura a connexions fixes i residencials
En el supernode poseu antenes sectorials per a donar cobertura a les connexions fixes des de cases o edificis, a nivell de teulades. Dimensioneu el nombre d'antenes de cobertura segons el terreny i el nombre d'usuaris a connectar. 30 usuaris per antena i freqüència sol ser un bon criteri, més de 60 pot començar a donar problemes de saturació i sorolls de freqüència per molt que l'antena els suporti.
Feu servir freqüències diferents, procurant no solapar-vos amb altres antenes de cobertura o les troncals.
Eviteu les connexions amb mala senyal o de poca qualitat, procureu sempre la millor línia de visió. No fer-ho, perjudica als altres usuaris. Les connexions oportunistes van bé per fer crèixer la xarxa i atraure usuaris, pero limiteu-les, si totes fóssin oportunistes, no serà sostenible.
Si munteu xarxes per accessos de pagament però feu servir ubicacions cedides per Ajuntaments o gratuitament, deixeu sempre espai per a altres connexions i deixeu prevista la interconnexió: Recordeu que a guifi.net fem xarxa de Comuns i l'activitat econòmica professional s'ha de basar en els serveis, mai en exclusiva d'accés.
-
Cobertura a connexions esporàdiques
Si voleu donar cobertura a peu de carrer, a portàtils, mòbils o tauletes perquè esporàdicament es puguin connectar a la xarxa, feu-ho des d'antenes específicament muntades amb aquesta finalitat, normalment omnidireccionals.
Eviteu fer servir les antenes sectorials de les connexions fixes que donen cobertura a nivell de teulades, fer-ho afecta al bon funcionament de la xarxa.
-
Interconnexió de zones
A guifi.net ens connectem tots amb tots i hem de facilitar la interconnexió. També ens permetrà compartir recursos, etc. Cal preveure la connexió amb altres zones.
No sempre és fàcil compartir els costos o l'administració amb altres, per això va sempre bé preveure un enllaç complert, és a dir, incloent els dos extrems, troncal i dedicat. Un sol enllaç no és el que costa: Serveixen per exemple un parell de nanobridge o SXT.
Si no es vol una administració compartida d'un mateix trasto, s'afegeixen a supernodes híbrids (amb diferents trastos units per cable) i cadascú administra el seu.
-
Administració i manteniments
Les xarxes sensefils tindran incidents per molts motius (condicions meteorològiques, canvis, creixement...). Cal que algú es faci càrrec de mantenir-la i gestionar-la. Per coordinar-ho a la pàgina de la web de cada zona s'hi poden posar-hi contactes d'administració, millor varis que no pas un de sol (o cap).
Quan es fa la xarxa des del voluntariat o donacions, si ningú la manté i no s'arreglen les avaries, és que els usuaris no se la mereixen. Quan hi han professionals que cobren quotes periòdiques per les connexions, s'espera llavors que siguin aquests professionals qui se'n encarregin, inclosa la troncal que fan servir els seus clients, i si son més d'un, de forma proporcional a l'activitat de cadascun, sino seria un engany.