Languages

User login


Barcelona Jardí Botànic


v0.2

Detalls de la incorporació a la xarxa des d'aquest node

Prefaci

Quan coneixem de l'existència de les xarxes lliures i Guifi.net ens arriba la fascinació de la possibilitat de fer una gran xarxa on les persones es connecten unes amb les altres i a on pots portar les teves dades en comunicació pels seus 60mil kilòmetres d'enllaços fets per persones com tu.

Fer enllaços és addictiu, un cop has fet el primer ja estàs pensant en fer el segon, un cop el teu barri està cobert, ja estàs pensant en cobrir la ciutat i també en ajudar als altres a que també ho facin.

Per a que les ampliacions de les xarxes funcionin ha fet falta que moltes persones abans que tu contribuïssin a crear la xarxa. Aquest text és un agraïment a totes elles:

  • A les que han muntat nodes i els han ajuntat amb nodes d'altres
  • A les que han escrit i publicat documentació
  • A les que han muntat servidors per al gaudi de la comunitat
  • A les que han fet xerrades explicant què és Guifi.net
  • A les que han desenvolupat i publicat programari per al desenvolupament de xarxes lliures
  • A les que han escrit les bases que garanteixen el creixement de la xarxa de forma responsable i no excloent (com la XOLN)
  • A les que han contagiat el seu entusiasme en tallers i guifilabs

Gràcies a totes les persones que creuen en el compartir a l'hora de dur a terme projectes que beneficien als comuns.

Són ja més de 30mil nodes operatius a la nostra xarxa (o segurament bastant menys si esborrem els que han quedat operatius però ja no ho estan per estar desatesos) en qualsevol cas és la responsabilitat de les persones que tenim nodes operatius al càrrec de facilitar que noves persones puguin ajuntar-se amb nosaltres de forma que puguin entrar en el procés addictiu de muntar nodes.

Una d'aquestes facilitacions a ajuntar-se és la facilitació d'ajuntar-se físicament als nostres nodes operatius o projectats.

La nostra llicència XOLN ja és la que garanteix que no es puguin posar restriccions artificials a ajuntar-se a la xarxa. El concepte que està darrera de la XOLN diu que ets lliure d'utilitzar tota la xarxa i lo únic que se't demana a canvi és que ajudis a estendre aquesta llibertat.

Donada la quantitat de diferents tecnologies per a la interconnexió i, a més a més, canviants ràpidament, la XOLN no pot entrar i no entra en com es duu a terme l'ajuda a altres persones a que gaudeixin de la llibertat que tu has gaudit quan has entrat a connectar-te a la xarxa. Per concretar aquest procediment està aquest text, el qual ha estat redactat inicialment com a anunciament de disponibilitat i facilitació a la connexió al node Jardí Botànic de Barcelona, a Montjuïc. Aquest document és, doncs, una plantilla base per a publicar-ho a la pàgina del/s teu/s node/s de cara a facilitar aquesta ajuda a les persones interessades en connectar-se a la teva ubicació. Si et resulta útil, copia'l o adapta'l de cara a anunciar els procediments per ajudar a ajuntar-se físicament al/s teu/s node/s.

Com ajuntar-se a aquest node

El node del Jardí Botànic de Barcelona està situat a la part alta de la muntanya de Montjuïc, a uns 160 metres d'alçada sobre el nivell del mar, a la falda nord-oest i és un lloc d'interès de connexió per gran part del Barcelonès, del Baix Lobregat i potser les zones sud dels Vallessos, sense edificis més alt que ell.

Pots ajuntar-te a aquest node d'una d'aquestes quatre maneres, segons la teva ubicació i visibilitat.

0.- Connectant-te en mode client als APs identificat com a JardiBotanic.integral.guifi.net com a visitant del Jardí Botànic o passejant dels llocs propers

1.- Connectant-te en mode ad-hoc a la xarxa identificada amb els APs anteriors fent servir el protocol d'enrutament dinàmic BATMAN-adv. Pots fer servir qualsevol software. Per exemple Libre-mesh proveeix el programari automatitzat per a connectar-te a aquesta xarxa tant amb BATMAN-adv.

2.- Muntant dues antenes directives enfrontades una a la teva ubicació i una altra a la ubicació del Jardí Botànic.

3.- Muntant fibra òptica fins a qualsevol punt del perímetre del Jardí Botànic.

Per dur a terme el punt 2 ó 3 has de preparar el teu node, escriure'm un mail amb la teva disponibilitat per quedar i jo em comprometo a acompanyar-te a la instaŀlació en el període d'una setmana.

Per a preparar el teu node el procediment habitual és el següent:

0.- Si encara no el tens escriu un document informant tècnicament de com ajuntar-se al teu node, pots copiar directament aquest.

Si és amb WiFi:

1.- Comprova virtualment que hi ha línia de visió directa entre la teva ubicació i el Jardí Botànic.
Per fer això projecta el teu node en el mapa i crea una línia virtual entre el teu node i el meu. L'aplicació et donarà el perfil del terreny sense comptar edificis i una imatge zenital amb els edificis, si la primera gràfica diu visibilitat segueix la segona per veure si xocaria amb edificis més alts que els teus. Si no hi ha línia de visió directa repeteix l'operació amb altres nodes més favorables.

2.- Puja a la teva teulada i comprova que veus el Jardí Botànic. Pots fer servir l'aplicació de realitat augmentada proveïda per Isidro Manzano. O si disposes d'uns binoculars, l'edifici fa aquest aspecte:

Orientativament pots fer un scanneig per veure si trobes un AP amb l'ESSID guifi.net-BCNJardiBotanic-T1-359, es tracta una antena sectorial. Si la veus amb bona senyal pots connectar-te fins que la retirem, estem en procés de canviar els seus enllaços BGP per només directives per tal de no fer interferències amb altres nodes de la xarxa de Barcelona.

3.- Afegeix virtualment el teu trasto a la pàgina del teu node i l'altre trasto a la pàgina del node del Jardí Botànic (demana permisos a la llista guifi-dev@llistes.guifi.net per fer editar nodes d'altres si no tens aquest permís) i configura amb la IP proveïda des de la web de guifi.net, munta i encén la teva antena directiva cap al Jardí Botànic

4.- Envia'm un mail presentant-te, dient-me la teva ubicació i dient-me la disponibilitat que tens durant el període d'una setmana. Jo revisaré que hagis fet els passos anteriors i, de ser així, et respondré per quedar.

5.- Vine en el dia i la hora acordada amb l'antena, un pal i ferratges o un braç, cable de xarxa per exteriors, connectors i les eines que et seran necessàries per fer la instaŀlació. Porta tot el que pensis que faci falta donat que el Jardí Botànic està en un lloc allunyat i serà preferible no haver de tornar a buscar coses. El muntatge de l'antena es farà a teulada i no a façana per qüestions d'estètica exigida per la gestió de l'edifici.

Apreciacions sobre la configuració:

La teva antena anirà connectada a un port del meu maquinari. El ruteig el farà el nostre trasto multiprotocol.

Si és amb fibra óptica.

1.- Desplega fibra óptica fins algun punt del perímetre del Jardí Botànic (preferiblement l'edifici de l'Institut)

2.- Envia'm un mail presentant-te, dient-me fins a quin punt del perímetre has desplegat fira i dient-me la disponibilitat que tens durant el període d'una setmana. Jo revisaré que hagis fet els dos passos anteriors i, de ser així, et respondré per quedar.

3.- Vine en el dia i la hora acordada amb metratge de cable extra i/o fusionadora, m'has de donar un extrem en SFP o, directament en ethernet. Si necessites alimentar algun trasto nosaltres te'l podem alimentar en interior. Porta les eines que et seran necessàries per fer la instaŀlació. Porta tot el que pensis que faci falta donat que el Jardí Botànic està en un lloc allunyat i serà preferible no haver de tornar a buscar coses.

Apreciacions generals:

Les teves antenes i trastos poden ser de qualsevol fabricant.

El mode de treball de les ràdios poden ser qualsevol dels standards oberts, com ara ad-hoc, client, AP o AP WDS.

El protocol d'enrutament pot ser qualsevol dels standards oberts com ara BGP, BATMAN-adv, BMX6.

Si una altra persona veu una de les teves antenes amb bona senyal hauràs de permetre que es connecti amb les mateixes condicions. El motiu d'aquest és evitar fer interferències als escassos canals que tenim al WiFi.

Si una altra persona vol connectarse per cable donat que està a una distància que arriba fins al teu períemtre hauràs de permetre que es connecti amb les mateixes condicions.

node43701 BCNmtjJardiBotanicBarcelona Jardí Botànic
zonaMontjuïc
posició (lat/lon)Lat:41.361906
Lon:2.160519
12 metres des del terra
disponible per fer xarxa i monitoritzarYesWorking
gràfics proveïts des de35207-Barcelona, BCNRossello208GRAF

informació de contacte

creat per: Blackhold el 22/11/2011 - 5:47pm · gestionat per: webmestre · actualitzat per: al el Dll, 04/09/2017 - 13:22

trastos

trasto

tipusipestatúltima disponibilitatunsolclic
BCNJardiBotanic-LibremeshBGPradio10.139.6.169/29Workingn/a
BCNJardiBotanic-RocketM5radio10.228.199.34/29WorkingAirOsv5.x
BCNJardiBotanic-NBR5radio10.228.199.35/29WorkingAirOsv5.x
BCNJardiBotanic-Lindabuckserver10.1.104.3/27Working
BCNJardiBotanic-Lindabuck-LANserver172.31.5.66/24Working
v-lindabuck-wwwserver10.139.6.179/28Working
BCNJardiBotanic-qmpc2radio10.228.199.37/29WorkingOpenWRT_kamikaze
BCNJardiBotanic-Reservada2radio10.228.199.38/29Reservedn/a
BCNJardiBotanic-mesh1radio172.25.32.30/30Buildingn/a
BCNJardiBotanic-RBproves5radio10.139.6.170/29TestingRouterOSv5.x
BCNJardiBotanic-NB5-castplatjaradio10.139.6.171/29TestingAirOsv5.x
BCNJardiBotanic-RocketM2radio10.228.206.129/25TestingDD-WRTv24preSP2
v-lindabuck-backupserver10.139.6.180/28Working
BCNmtjJardiBotanicRaspPiserver/   
No estàs autoritzat a actualitzar aquest node.

enllaços de xarxa (wds)

nodes enllaçats (trastos)ipestatkms.az.
BCNJardiBotanic-LibremeshBGP - BCNJardiBotanic-T2-239
124027-BCN-Acer (BCNAcer30-C8-JardiBotanic)172.25.62.82/172.25.62.81Working2.22240-SO
BCNJardiBotanic-RBproves5 - BCNJardiBotanicRBSXT5-T3
70695-SBoiCalNotari (SBoiCalNotariRd1)172.25.33.150/172.25.33.149Planned10.246242-SO
Total: 12.466 kms.

enllaços de xarxa (cable)

nodes enllaçats (trastos)ipestatkms.az.
BCNJardiBotanic-RocketM5
40033-BCNJardiBotanic-RocketM5/BCNJardiBotanic-LibremeshBGP10.228.199.34/10.228.199.33Workingn/a-
BCNJardiBotanic-NBR5
40034-BCNJardiBotanic-NBR5/BCNJardiBotanic-LibremeshBGP10.228.199.35/10.228.199.33Workingn/a-
BCNJardiBotanic-LibremeshBGP - BCNJardiBotanic-T1-359
40033-BCNJardiBotanic-LibremeshBGP/BCNJardiBotanic-RocketM510.228.199.33/10.228.199.34Workingn/a-
44062-BCNJardiBotanic-LibremeshBGP/BCNJardiBotanic-qmpc210.228.199.33/10.228.199.37Reservedn/a-
40034-BCNJardiBotanic-LibremeshBGP/BCNJardiBotanic-NBR510.228.199.33/10.228.199.35Workingn/a-
44063-BCNJardiBotanic-LibremeshBGP/BCNJardiBotanic-Reservada210.228.199.33/10.228.199.38Reservedn/a-
BCNJardiBotanic-LibremeshBGP
42522-BCNJardiBotanic-LibremeshBGP/BCNJardiBotanic-Lindabuck-LAN172.31.5.5/172.31.5.66Workingn/a-
62357-BCNJardiBotanic-LibremeshBGP/v-lindabuck-backup10.139.6.177/10.139.6.180Workingn/a-
42521-BCNJardiBotanic-LibremeshBGP/BCNJardiBotanic-Lindabuck10.139.6.177/10.139.6.178Workingn/a-
42523-BCNJardiBotanic-LibremeshBGP/v-lindabuck-www10.139.6.177/10.139.6.179Workingn/a-
47070-BCNJardiBotanic-LibremeshBGP/BCNJardiBotanic-mesh1172.25.32.29/172.25.32.30Plannedn/a-
58170-BCNJardiBotanic-LibremeshBGP/BCNJardiBotanic-NB5-castplatja10.139.6.169/10.139.6.171Testingn/a-
58169-BCNJardiBotanic-LibremeshBGP/BCNJardiBotanic-RBproves510.139.6.169/10.139.6.170Testingn/a-
58420-BCNJardiBotanic-LibremeshBGP/BCNJardiBotanic-RocketM210.228.206.254/10.228.206.129Testingn/a-
BCNJardiBotanic-Lindabuck
42521-BCNJardiBotanic-Lindabuck/BCNJardiBotanic-LibremeshBGP10.139.6.178/10.139.6.177Workingn/a-
BCNJardiBotanic-Lindabuck-LAN
42522-BCNJardiBotanic-Lindabuck-LAN/BCNJardiBotanic-LibremeshBGP172.31.5.66/172.31.5.5Workingn/a-
v-lindabuck-www
42523-v-lindabuck-www/BCNJardiBotanic-LibremeshBGP10.139.6.179/10.139.6.177Workingn/a-
BCNJardiBotanic-qmpc2
44062-BCNJardiBotanic-qmpc2/BCNJardiBotanic-LibremeshBGP10.228.199.37/10.228.199.33Reservedn/a-
BCNJardiBotanic-Reservada2
44063-BCNJardiBotanic-Reservada2/BCNJardiBotanic-LibremeshBGP10.228.199.38/10.228.199.33Reservedn/a-
BCNJardiBotanic-mesh1
47070-BCNJardiBotanic-mesh1/BCNJardiBotanic-LibremeshBGP172.25.32.30/172.25.32.29Plannedn/a-
BCNJardiBotanic-RBproves5
58169-BCNJardiBotanic-RBproves5/BCNJardiBotanic-LibremeshBGP10.139.6.170/10.139.6.169Testingn/a-
BCNJardiBotanic-NB5-castplatja
58170-BCNJardiBotanic-NB5-castplatja/BCNJardiBotanic-LibremeshBGP10.139.6.171/10.139.6.169Testingn/a-
BCNJardiBotanic-RocketM2 - jardibotanic.guifi.net
58420-BCNJardiBotanic-RocketM2/BCNJardiBotanic-LibremeshBGP10.228.206.129/10.228.206.254Testingn/a-
v-lindabuck-backup
62357-v-lindabuck-backup/BCNJardiBotanic-LibremeshBGP10.139.6.180/10.139.6.177Workingn/a-

enllaços de xarxa (ap/client)

nodes enllaçats (trastos)ipestatkms.az.
BCNJardiBotanic-LibremeshBGP - BCNJardiBotanic-T1-359
122372-BCN-jBOT-Provisional (BCN-jBOT-PhantomRd1)10.228.199.33/10.228.199.36Reserved0.15964-NE
44064-BCNCCent122 (BCNCCent122Rd1)10.228.201.225/10.228.201.226Working2.223343-N
147696-BCNmtjGV146 (BCNmtjGV146Rd1/mtjBCNmtjGV146Rd2CPE0)10.228.201.225/10.228.201.230Planned1.998283-O
124273-BCNcorts26 (BCNcorts26Rd2)10.228.201.225/10.228.201.228Building3.888295-NO
139767-HW-Collserola63 (HW-Collserola63Rd1)10.228.201.225/10.228.201.227Working4.391287-O
146868-BCNmtjGV146 (BCNmtjGV146Rd1/mtjBCNmtjGV146Rd1CPE0)10.228.201.225/10.228.201.229Building1.998283-O
BCNJardiBotanic-RocketM2 - jardibotanic.guifi.net
124272-BCNcorts26 (BCNcorts26Rd1)10.228.206.129/10.228.206.131Building3.888295-NO
136894-Plati2 (Plati2Rd1)10.228.206.129/10.228.206.132Testing2.197258-O
148346-BCNplantada44 (BCNplantada44Rd3)10.228.206.129/10.228.206.130Planned6.353326-NO
Total: 27.095 kms.

Comentaris

Opcions de visualització de comentaris

Selecciona la vostra manera preferida de visualitzar els comentaris i feu clic en "Desa la configuració" per activar els canvis.

La ROCKETM2 10.228.206.129/25

La ROCKETM2 10.228.206.129/25 dona IPs 10 als altres nodes Altermesh del Jardí Botànic. Es faran servir aquestes IPv4 del rang 10 per a donar IPv6 globals que tindran com a part final les IPv4 otorgades segons el projecte Modificar la interfície web de guifi.net per a que doni rangs ipv6 que es durà a terme a la Catalunya Dades Weekend.

imatge de EnricHM

Connectar-nos al node Jardi Botànic o crear un enllaç nou

Estimades companyes

fa un mes ens em traslladat a viure al carrer Aragó amb Llançà i des del tercer pis hem detectat per xarxa wifi del mòbil aquest node de güifi.net que passa molt a prop. Una vegada hem comprovat que el operador que tinc actualment no ens dona una solució de connexió a internet adequada (i cara, a més) hem decidit provar aquesta possibilitat. Abans de tot tenim que ampliar el senyal ja que arriba molt dèbil a la nostra ubicació. Com sóc molt novell en aquestes coses però molt concienciat en el tema de les xarxes lliures voldria tenir una reunió amb vosaltres per estudiar les opcions possibles i el material necessari, així com per apendre i difondre güifi.net

Salut i fins aviat

Enric