Languages

User login


Llistes de correu


Hi ha diferents grups de treball a guifi.net que es coordinen a través de llistes de correu.

Les llistes de correu son públiques, s'arxiven i tothom s'hi pot subscriure. Compte que no és al mateix que entregistrar-se a la web, t'hi enregistres amb el teu correu electrònic.

Un cop t'has subscrit a alguna de les llistes hi pots enviar missatges. No hi enviïs missatges sense estar-ne subscrit, ja que no en rebràs les respostes ni el teu missatge serà publicat.

 

Índex:


 

Què és una llista de correu?


Les llistes de correu són un ús especial del correu electrònic que permet la distribució massiva d'informació entre múltiples usuaris de Internet simultàniament.

En una llista de correu s'escriu una carta a l'adreça de la llista (exemple: llista@correu.org) i li arriba massivament a totes les persones inscrites en la llista, depenent de com estigui configurada la llista de correu l'usuari podrà o no tenir la possibilitat d'enviar correus.

Moltes organitzacions utilitzen cada vegada més aquesta eina per mantenir serveis d'informació amb notícies, publicitat i altres informacions d'interès sobre una temàtica concreta. Per no caure en pràctiques d'spam, els correus s'envien prèvia inscripció del destinatari i donant l'oportunitat de cancelar-la sempre que vulgui.

Les llistes de correu electrònic acostumen a funcionar de forma automàtica mitjançant l'ús d'un gestor de llistes de correu i una direcció de correu electrònic que pot rebre missatges de correu electrònic.


 

 

 

Etiqueta d'ús de les llistes i normes per a fer-les servir

 1. És una bona costum quan ets nou a la llista, presentar-te i saludar.
 2. Fes servir la llista adequada per a cada tipus de missatge que hi enviis, no facis servir les dues llistes alhora per a un mateix missatge a no ser que sigui un anunci d'interés realment molt general o molt important que ho justifiqui.
 3. Faciliteu l'ordre en les descusions. Els correus s'agrupen per "fils", i el títol del fil és l'"Assumpte" o "Subject".
  1. No posis mai en els missatges un "Assumpte" genèric (per exemple "Hola", o "Consulta"). Fes servir en canvi un resum de qui ets o què hi ha en el correu. Pensa que hi ha molts missatges a la llista, la gent potser no necessàriament els vol llegir tots i és bo que doni una idea del que s'hi parla en el fil i, finalment, és el que permet agrupar els fils de les converses si fas servir unclient de correu que ho permeti.
  2. Si vols canviar de tema en el fil d'una conversa, canvia també l'"Assumpte", ja que, si no, la gent no sabrà de què es parla, i en realitat estàs obrint un nou fil.
  3. No apilis moltes preguntes en un mateix correu, considera fer-ne més d'un.
  4. Per a temes nous, no facis servir un "Reply" a qualsevol correu de la llista, fes-ne un de nou.
  5. No hi ha una norma estricte sobre la forma d'agefir els comentaris en un fil (entre-lines, top-posting, al final...). Procureu però que es pugui seguir el fil bé, i eviteu fer servir un fil per barrejar-lo amb altres temes que no vinguin al cas (fer el "ventilador") o per afegir confusió en comptes de clarificar ("totum revolutum").
 4. Discutiu civilitzadament. Les llistes son un instrument per a desenvolupar discusions de forma lliure, respectuosa i constructiva. Les llistes de guifi no son un instrument per fer servir un llenguatge violent o agressiu, donar via lliure la incontinència verbal, atacar a les persones, desqualificar inapropiadament altres formes de pensar, fer flames, trolls, divulgar FUDs malintencionats, etc.
 5. Quan facis preguntes sobre el teu node, digues clarament qui ets, o quin és el teu node. Ajuda molt que hi posis la url que hi ha a la web del teu node. No assumeixis que la gent es recordarà sempre de tu.
 6. Si fas una pregunta, et contesten i et fan algun suggeriment, és de cortesia que facis el que t'han suggerit, o si no ho vols fer, que al menys ho diguis. Si vols anar a la teva bola, no cal que escriguis a la llista, és la mínima cortesia que has de tenir envers a qui et vol ajudar desinteressadament.
 7. Si vols contestar un correu, o et pregunten alguna cosa directament però no tens temps i ho vols contestar més endavant, és un bon costum dir-ho en un missatge curt, per exemple "ara no puc, ja t'ho explicaré més endavant". Si no dius res es pensaràn que no has llegit el correu o que passes de tot.
 8. Si creus que no t'han contestat o que un correu ha passat desapercebut, reenvia'l i fes-ho evident. Alguns correus es poden passar per alt.
 9. Si el que vols és un servei d'atenció telefònica o una gestió de reclamacions, t'has equivocat de lloc. Paga i vés a una operadora.
 10. No enviïs peticions a la llista per a donar-se de baixa, canviar d'adreça, etc. Fixa't que al final de cada missatge hi ha instruccions de com fer-ho.
 11. Si creieu que es produeix un incompliment d'algun d'aquests punts reiterat per part d'algú, procureu moderar el fil  avisant educadament, passeu i/o aviseu mitjançant correus privats, etc. Si malgrat els avisos es continua manifestant una conducta inapropiada de forma reiterada, de forma excepcional es pot forçar la moderació ja sigui tancant el fil o suspenent temporalment la subscripció de l'adreça de correu d'algun dels implicats
Conclusió: (traducció de la descripció de la netiqueta de les llistes d'opensuse, on hi tenen una descripció molt ben feta):

Així és com entre tots ens farem la vida més fàcil, guanyarem eficàcia ajudant als altres aprofitant el tems el màxim de bé.
No passa res si ocasionalment hi han correus que no respecten la netiqueta, especialment qual algú té pressa, escriu des de un mòbil, però trencar les regles de forma reiterada i permanent no us generarà amics.

Llistes de correu:
 

 • 1. Llista d'usuaris. És la llista on fer-hi consultes generals, demanar ajuda, etc.
  • La llista de correu és guifi-usuaris(ARROBA)lists.guifi.net
  • Per apuntar-s'hi, aneu al gestor de llistes
 • 2. Llista General del projecte. És la llista on s'organitza el projecte "guifi.net", es fan propostes i discusions, etc...
  • La llista de correu és guifi-projecte(ARROBA)lists.guifi.net
  • Per apuntar-s'hi, aneu al gestor de llistes
 • 3. Llista en llengua hispana. Totes les altres llistes son de caràcter multilingüe, predomina l'us de català tot i que hi pots escriure en altres llengues. Hem creat aquesta llista hispana amb el propòsit de que la comunicació sigui fonamentalment en llengua hispana en vista de la actual ampliació de la xarxa a territoris fora del domini lingüistic del català (parte de la resta de la Península Ibérica, latinoamérica y ciutats de refugiats saharauis).
  • La llista de correu és: guifi-hispano(ARROBA)lists.guifi.net
  • Per apuntar-s'hi, aneu al gestor de llistes
 • 4. Llista de recerca i desenvolupament de guifi. És la llista on es contribueix en el desenvolupament del projecte i s'hi fa la recerca. Si simplement vols fer comentaris, donar idees o suggeriments, vés a la llista d'usuaris, els desenvolupadors també les llegeixen.
  • La llista de correu és guifi-rdes(ARROBA)lists.guifi.net
  • Per apuntar-s'hi, al gestor de llistes
 • 5. Llista de desenvolupament de la pàgina web. Pensada cap a tots aquells que tinguin interès en millorar la pàgina web de guifi, ja sigui millorant-ne els gràfics, com les funcions que ofereix, els serveis que proporciona, etc etc
  • La llista de correu és guifi-webdev(ARROBA)lists.guifi.net
  • Per apuntar-s'hi, al gestor de llistes
 • 6. Llista del grup de traducció. És la llista on es coordinen les traduccions de les diferents llenguas de la pàgina de guifi.net (català, castellà, galleg, anglès i francès); tant traducció de continguts (events, notícies, documentació, tutorials, informs... ) com de l'interficie de drupal (principalment mòdulos guifi.net y apadrinaments)
  • La llista de correu és: guifi-gtra(ARROBA)lists.guifi.net
  • Per apuntar-s'hi, escriu al gestor de llistes
 • 7. Llista del grup de comunicació. És la llista on es contribueix per tal de millorar i potenciar els canals de comunicació dins i fora de la xarxa.
  • La llista de correu és guifi-gcom(ARROBA)lists.guifi.net
  • Per apuntar-s'hi, escriu al gestor de llistes
 • 8. Llista de "commits". És una llista on es fa el seguiment de les modificacions que es fan al codi i visualitza quan s'hi fan "pegats". No s'hi haurien d'enviar missatges.
  • La llista de correu és guifi-commits(ARROBA)lists.guifi.net
  • Per apuntar-s'hi, escriu al gestor de llistes
 • 9. Llista d'instal·ladors i serveis professionals. La llista està destinada a que entre els instal·ladors i professionals que fan part de la seva activitat a guifi,net, i tothom que hi vulgui participar, puguin compartir dubtes, experiències, novetats, etc amb la resta de companys instal·ladors. També serà des d'on es farà un èmfasi més especial en els cursos de formació destinats principalment a instal·ladors i també les certificacions d'instal·lacions.
  • La llista de correu és guifi-instal(ARROBA)lists.guifi.net
  • Per apuntar-s'hi, al gestor de llistes
 • 10. Llista del SAX (SAX). És la llista on hi ha gent de diverses comunitats i grups sensefils
  • La llista de correu és guifi-saxcatalunya(ARROBA)lists.guifi.net
  • Per apuntar-s'hi, escriu al gestor de llistes
 • 11. Llista xarxes mesh. És la llista on s'hi tracten temes relacionats amb el desplegament de xarxes mesh dins de guifi.net. També s'utilitza per resoldre questions relacionades amb el sistema qMp.
  • La llista de correu és guifi-mesh(ARROBA)llistes.guifi.net
  • Per apuntar-s'hi, escriu al gestor de llistes

11. Llistes territorials

Addicionalment hi ha unes quantes llistes per a la discussió d'aspectes més locals:

Podeu veure TOTES les llistes de guifi al projecte de guifi.net
Historial de les llistes

Les llistes de correu s'arxiven, es poden consultar per la web amb un navegador visitant a:

Nota: en cada llista sempre hi ha l'enllaç per veure el seu historial. Aquesta llista només n'agrupa uns quants.