Languages

User login


Resposta a les declaracions del Sr. Xavier Rierola a el 9 Nou


Amb força sorpresa hem llegit a l'edició d'El 9 Nou del divendres passat unes declaracions del Sr. Xavier Rierola, nou regidor de noves tecnologies a Seva. En referència a una pregunta que la periodista li fa en relació amb guifi.net diu que "No hi volem entrar perquè legalment no és clar", afegint després que "ens mantindrem al marge". Tot això després de fer una explicació de com i perquè l'Ajuntament de Seva col·labora amb un operador comercial privat des de fa anys.

No sabem si és que hi pot haver alguna errada en la transcripció, o que el Sr. Rierola és nou i no ha estat prou ben informat. Sigui quin sigui el cas, cada vegada que algun càrrec públic fa una declaració com aquesta, sigui per error, ignorància o mala fe, ens veiem en la feixuga obligació de donar-hi resposta.

  • El primer que hauria de saber el Sr. Rierola és que a guifi.net es fa xarxa oberta, lliure i neutral, i no pas només una xarxa a "títol particular" o privada. La fan persones, empreses i Ajuntaments interconnectant les seves xarxes d'autoprestació en format obert. Ho fem informant a tots els organismes competents, en exercici de les llibertats reconegudes en totes les lleis i reglaments sobre la qüestió, des de les directives europees fins a la Llei General de Telecomunicacions Espanyola, que permeten explícitament el lliure accés a determinades freqüències i al lliure exercici de les telecomunicacions. L'any passat vam rebre del govern de Catalunya el Premi Nacional en la seva categoria de Telecomunicacions per fer-ho "respectant la normativa vigent". En esforcem tan com podem per respectar la legalitat i ho continuarem fent com no pot ser d'altra manera, i com en qualsevol altre iniciativa cívica, un Ajuntament està perfectament legitimat per participar-hi. Només faltaria..., el que no seria legal fora impedir-ho.
  • La regulació espanyola és preocupa particularment de quan operadors privats comercialitzen accés a internet al públic i reben ajuts per part de les administracions, i és precisament això el tenim entès que ha estat fent l'Ajuntament de Seva durant anys, segurament amb imports molt superiors als que hi han destinat municipis veïns a la xarxa oberta, l'Ajuntament de Seva ens ho podrà confirmar. A data d'avui, els qui han tingut problemes amb la llei han estat sempre municipis que han destinat diners públics a muntar operadores i no pas els que han col·laborat amb xarxes obertes constituïdes a partir de la interconnexió d'autoprestacions. S'entén per tant que l'Ajuntament de Seva estigui preocupat per la qüestió, precisament per haver estat soci d'un operador comercial privat, especialment en un lloc on la presència de xarxa oberta és important.
  • A Seva ara mateix hi han més prop de 100 cases que han projectat connexions a guifi.net, de les quals més de 70 es declaren connectats. Al fer-ho sense col·laboració de l'Ajuntament moltes vegades hauran hagut de fer connexions oportunistes, en condicions molt precàries i segurament accedir a internet a través de punts joves, biblioteques o telecentres que s'aporten a la xarxa oberta des dels municipis veïns.
    1. No seria el mateix dir que "no tinc clar els aspectes legals" i donar a entendre que en abans s'hauria d'informar, que no pas afirmar taxativament "legalment no és clar". És del tot impropi d'un càrrec públic que per justificar una opció, ho faci insinuant que l'altra, que a més és la que ha pres la gran majoria de municipis a la comarca, és il.legal.
    2. Fent declaracions com aquestes des del govern d'un municipi amb mancances d'accés a l'ample de banda, amb força presència de xarxa oberta però amb condicions molt precàries i amb usuaris obligats a accedir a la xarxa oberta i a internet mercès a la cortesia d'altres municipis veïns, és una molt bona manera de, amb llenguatge col·loquial i per entendre'ns, "emprenyar a la penya", i es com a una provocació als qui estan patint aquesta frustració. Aquesta mena d'actituds no ajuden gens a ningú.
  • Col·laborar amb una xarxa oberta com guifi.net, o fomentar un operador privat son opcions molt diferents, que tanmateix no son excloents una de l'altra, i tothom és ben lliure de prendre les decisions que vulgui, però en qualsevol cas el Sr. Rierola i l'Ajuntament de Seva hauria d'entendre dues coses molt importants: Des de guifi.net estarem, com hem fet sempre, a disposició de col·laborar constructivament amb Ajuntaments sensibilitzats en temes relacionats amb les TICs, també a informar-los independentment de la decisió que prenguin. Per al desplegament de xarxa oberta és imprescindible la cooperació de totes les parts. En aquest sentit estarem sempre disposats a cooperar també amb l'Ajuntament de Seva.