Associació per la recerca de varietats antigues de blats.
Triticatum és un projecte obert sense ànim de lucre on hi participen pages@s, forners@ tècnics, acadèmics i més persones. Té per objectiu promoure la sensibilitat respecte al patrimoni filogenètic de les varietats locals, bàsicament les del gènere triticatum, fomentar la conservació dels recursos i ecosistemes tradicionals en cultiu ecològic. Buscant, estudiant, i ordenant aquests materials per la seva caracterització multiplicació i posterior divulgació mitjançant els recursos tècnics i humans que disposa en cada moment, per a realitzar un treball, el més precís i detallat seguin els protocols de treball establerts per entitats que tenen una finalitat similar a la nostra a fi que la informació pugui estar a disposició dels pages@s i tècnic@s pel seu ús en cultiu i posterior elaboració d’uns productes sans i de qualitat.
Triticatum té un registre d’uns 400 blats i alguns d’aquests tan sols tenim constància de la seva existència però probablement ja han desaparegut. De totes maneres aquesta és la feina més important del projecte: l’esperança que a través d’aquestes exposicions i ponències ens arribi algun rastre d’unes llavors que han alimentat aquest poble des de fa uns 5000 anys.
L’associació treballa en prospeccions, multiplicacions, caracteritzacions i conservació de varietats locals de blat. Quan una prospecció ha tingut èxit se’n registren totes les dades, el lloc de recol·lecció, la persona o entitat que l’ha cedit, l´estat de la mateixa, la quantitat de les mostres, la informació etnobotànica, l’agronòmica, el seu origen, etc. Posteriorment es fa una prova de viabilitat i es multiplica fent un seguiment agronòmic i morfològic. Tota aquesta informació queda registrada en el que anomenem “passaport”, i les llavors van a parar al banc per a la seva conservació.