Languages

User login


Xarxa Oberta als Campaments de Refugiats Sahrauís


Bé, ara que hem tornat dels campaments de refugiats sahrauís a la zona argelina de Tindouf aprofitem per fer un resum del viatge que hem fet juntament amb l'associació TerrasSaharaui.info

Vàrem sortir de l'aeroport de Barcelona el dia 3 de desembre amb uns quants quilos de sobrepès a l'equipatge: routers, caixes, antenes, cables, eines, plaques solars, ...

L'avió va sortir a 2/4 d'1 de la nit en direcció a Alger i des d'aquest aeroport al de Tindouf on vàrem arribar 2/4 de 6, a l'aeroport ens esperaven els sahrauís amb camions i diversos tipus de vehicles per transportar a totes les persones del vol a les seves respectives destinacions. En el nostre cas, al ser un projecte concret amb molt material un 4x4 ens va dur al campament 27 de Febrero, vàrem arribar a la casa a les 8 del matí i als voltants de les 12 ens vàrem reunir amb el responsable de comunicacions del govern sahrauí per tal d'iniciar el projecte.

A continuació, abans de dinar vàrem recòrrer les zones de 27 de Febrero i de 9 de Junio per a situar-nos sobre el terreny. A la tarda ens varen deixar un espai als locals de la Unión Nacional de Mujeres Saharauis per tal de ser el lloc on tenir la base d'operacions i poder-hi tenir tot el material.

 

El dia 5 vàrem desplaçar-nos a la zona de Rabuni per tal de fer la instal·lació del supernode en una torre de 30 metres d'alçada. Aquest supernode ha de ser l'inici de la troncal entre Rabouni i les zones del Aaiun i Auserd.

El mateix dia, a la tarda vàrem fer la instal·lació al supernode de 9 de Junio, als voltants de les 11 de la nit vàrem poder activar l'enllaç troncal des de la zona de 9 de Junio, on hi ha la seu del Parlament Saharaui, fins a la zona de Rabuni, on hi ha els diferents centres des gestió i administració dels campaments.

Per primer cop, aquella nit, es va poder fer una trucada entre els dos campaments mitjançant la xarxa guifi.net i amb veu sobre IP.


El dia 6 vàrem estar optimitzant l'enllaç i preparant els enllaços a Auserd i el Aaiun des de Rabuni, alhora que posant en marxa els servidors. La intenció és que puguin tenir serveis interns perquè les connexions a Internet que tenen són molt lentes, dolentes i cares, utilitzen una connexió per satèl·lit d'una qualitat pèssima.

Així doncs es va activar un servidor de veu amb asterisk i un servidor de dades amb servidor de correu, proxy, dns, jabber, ntp, ...

El dia 7 ens vàrem desplaçar al campament d'Auserd per tal de fer la instal·lació del supernode a una torre de 30 metres d'alçada, tot i que vàrem dedicar-hi moltes hores no vàrem aconseguir l'enllaç amb Rabuni, prèviament i segons l'estudi del terreny aquest enllaç ja es preveia que seria complicat per no dir impossible, per això, es va preveure un segon enllaç fins al campament del Aaiun per formar entre Rabuni, el Aaiun i Auserd un triangle troncal en el millor dels casos, o bé, poder arribar a Auserd a través del doble enllaç Rabuni-Aaiun-Auserd.


El dia 8 al matí vàrem treballar mirant de fer l'enllaç amb Rabuni però al final no va ser possible i ens vàrem desplaçar fins al campament del Aaiun, on vàrem fer la instal·lació en una torre d'uns 30 metres.


Aquest supernode vàrem poder-lo enllaçar amb Rabuni i Auserd i, per tant, la troncal, fins aquí unia les quatre zones: Rabuni, 9 Junio, Aaiun i Auserd.

A tots els supernodes s'hi va instal·lar un telèfon de veu IP.

A més es va deixar preparat un equip per a fer una connexió troncal fins al campament de 27 de Febrero, on els mateixos saharauis hi instal·laran una torre i hi muntaran i activaran el supertrasto.

També se'ls van deixar uns equips per a usuaris finals (router, caixa, cables, antena i telèfon de VeuIP) perquè els puguin muntar als punts que més necessitat els facin, queda a la seva elecció els punts però ens van suggerir que els posarien alguns centres de coordinació sanitària, escolar i de distribució d'aliments a la població.

La veritat és que tot l'equip ha tornat molt esgotat, amb ganes d'haver fet molt més del què vàrem poder fer però el reduït nombre de dies sobre el terreny van limitar molt les possibilitats.

El dia 9 a la tarda, el Ministre de Comunicacions va voler reunir-se amb nosaltres per tal que li expliquèssim el què havíem fet i per tal de coordinar-nos perquè aquest esforç sigui útil i tingui continuïtat, va manifestar el seu agraïment per la feina feta i va comentar el seu interès en la formació d'un grup de saharauis sobre el manteniment, la gestió i l'ús de la xarxa oberta i els continguts per tal que la xarxa pugui créixer i extendre's a la gestió dels campaments i a l'ús per part dels saharauis que la vagin coneixent, perquè creu que la comunicació és una eina que els fa molta falta i que en tenen molta necessitat.

Ara queda molta més feina per fer i es necessiten molts voluntaris per donar un cop de mà: fent suport als usuaris, redactant documentació, ajudant per correu... entre altres coses s'està posant en marxa un manual sobre la xarxa i continguts a http://dokuwiki.vic.guifi.net

Desitgem que aquest projecte i la documentació que se'n generi pugui ser adoptat per qualsevol persona o entitat a qualsevol part del món.

Des d'aquí el nostre agraïment a l'Azman i al poble sahrauí per ser com són :)

    

Per a desenvolupar aquest projecte hem tingut la col·laboració de Terrassa Solidària i Capatres, a més de l'estreta col·laboració amb TerrasSaharaui

   

 

Comentaris

Opcions de visualització de comentaris

Selecciona la vostra manera preferida de visualitzar els comentaris i feu clic en "Desa la configuració" per activar els canvis.
imatge de eloi.rebes

MOLT BE!!!!

Missió Complerta!!

...segur que us haurà estat una setmana inoblidable!

 gràcies per el petit resum-diari que ens heu ofert

 SAX!!! 

imatge de sinuso.org

Felicitat i indignació a l'hora

Felicitat per que hi ha gent que realment es preocupa per aquests coses i actua apart de xerrar...
Indignat per la poca participació que hi ha agut amb el tema, poques ajudes(en podien haver agut moltes mes amb la de bilions de persones que hi ha al mon), poca gent preguntant com anat i com els a anat a la gent que hi a participat en aquesta gran obra que s'ha realitzat!! Indignat per que hi ha bilions de persones que menjaran pernil del bo i caviar mentre hi ha gent que ni sap que es el caviar ni te cap medi per a informar-se...

Moltes felicitats al tots els que heu participat sigui com sigui, encara que hagi sigut mostrant interes i preocupació per el que hages pogut passar. A part de herois no sem acud cap altre nom per a tots els que heu tingut valor per a fer d'això una realitat. Ànims!! i compteu amb mi per la propera vegada, sigui per el que sigui!!

Bona feina companys!




Felicitats per tot el que heu fet, segur que serà molt útil.

Em fa sentir molt satisfet de formar part d'aquesta gran família guifera, sou uns craks!

 

Moltes felicitats per una feina ben feta !!!

Moltes felicitats !!!!!! ... a veure si per una propera puc ser jo un dels que hi va ;) 

SAX ;)
Paco