Languages

User login


Instal·lació del Guinux (fc12)


[image:29308,right]Muntar un servidor de gràfiques, un proxy federat, i un servidor de DNS per gestionar un subdomini a la xarxa i fer resolució inversa, coses que a més són importantíssimes per al bon funcionament de la xarxa, cada vegada més fàcil :).

S'ha actualitzat el guinux amb una base recent FC12, i que s'instal·la a partir d'un LiveCD.

A continuació, una guia pas a pas de com muntar-lo. Veureu que fàcil!

Index:

  1. Arrencant amb el Live CD
  2. Instal·lant al guinux en el disc dur del servidor
  3. "Rebotant" (ara ja des de disc dur)
  4. Instal·lant el webmin en el servidor
  5. Configurant el servei de gràfiques
  6. Configurant el servei de proxy
  7. Configurant el servidor de noms (DNS)

Per veure les imatges de bolcats de pantalla en diferents resolucions, cliqueu sobre cada imatge, i llavors, per exemple, sobre l'enllaç "original"

Arrencant amb el Live CD

  • [image:29290,right] [image:29289,right]Baixeu-vos la ISO del Guinux FC12 i386 i cremeu-la en un CD o un DVD.. Configureu el servidor perque "boti" des del CD. Quan "bota" veurem una cosa així.
  • [image:29291,right]Quan finalitza l'arrencada, estarem en la pantalla del login. Per entrar (no hi ha password) n'hi ha prou amb clicar sobre l'entrada automàtica, o ho farà tot solet al cap d'uns segons...

Instal·lant el guinux en el disc dur del servidor

  • [image:29292,right]Un cop obtenim l'escriptori, en aqui obesrvem una icona per transferir la instal·lació al disc dur. Hem de clicar sobre aquesta icona.
  • [image:29295,right][image:29293,right]A continuació ens demana alguns dels paràmetres per la instal·lació que seran propis d'aquest servidor, com ara el nom de la màquina, la IP que ha de tenir (que ha de coincidr amb la que tingui assignada en l'aplicació de la web de guifi.net), la màscara, l'adreça on hi ha un encaminador amb una sortida cap a internet, l'adreça on hi ha un encaminador cap a la xarxa de guifi.net (si és que no és el mateix), i un servidor de noms vàlid. Al final i abans d'iniciar la instal·lació sobre el disc dur, ens demanarà una confirmació de les dades que li hem posat.
  • [image:29297,right][image:29296,right][image:29295,right]Un cop entrats aquests paràmetres, comença la instalació en mode gràfic. En primer lloc li confirmem i que continui, i després escollim l'idioma del tipus de teclat que tenim, i la zona horària. Per defecte surten els valors apropiats per a Catalunya.
  • [image:29301,right][image:29300,right][image:29299,right][image:29298,right]El següent pas és introduïr els paràmetres del disc dur, podem revisar si volem la distribució de particions que es fa. Com que un servidor de gràfiques i proxy en principi ha de funcionar ininterrumpudament, el normal és posar-hi que agafi tot el disc dur sencer, aneu però amb compte, que es "matxacarà" tot el que hi hagi...
  • [image:29303,right][image:29302,right] Un cop ja tenim particionat el disc dur, ja es posarà a transferir una còpia del sistema al disc dur.

"Rebotant" des del disc dur

  • [image:29306,right][image:29305,right][image:29304,right]Finalment un cop acabat el procés, ja podem treure el CD i arrencar la màquina, ara ja normalment, des del disc dur.
  • [image:29307,right]Un cop ja ha arrencat, podem entrar amb l'usuari "guifi", i la password "passw0rd" (canvieu-la quan hagueu acabat d'instal·lar).
  • [image:29308,right]Finalment, obtindreu l'escriptori. Ara hi han unes quantes icones més, per instal·lar-hi el webmin, el servidor de gràfiques i el proxyy federat per proporcionar un accés a internet

Instal·lant el "Webmin"

 

  • [image:29310,right][image:29308,right]Com que el servidor sol estar en un lloc remot i desatès, ens pot interessar poder adrministrar-lo també en remot. Si volem,per fer-ho, podem instal·lar el webmin clicant sobre la icona. Això requereix privilegis de superusuari, de manera que ens demanara la password del superusuari (root) que haurem posat abans durant el procés d'instal·lació.
  • Durant el procés es descarregarà la darrera versió del webmins des d'internet. No cal que ho proveu si encara no teniu connexió.

Configurant el servidor de gràfiques

  • [image:29313,right]Clicant sobre la icona d'instal·lar el servidor de gràfiques, s'obrirà una pantalleta on de nou ens demana la contrassenya del superusuari (root), i a continuació, l'id del servidor de gràfiques (el número que identifica a aquest servidor). Si encara no heu creat el servidor de gràfiques en 'aplicació, no cal que proveu encara què posar-hi, ja que sino no sabreu què contestar a aquesta pregunta.

Configurant el proxy (porta a internet federada)

  • [image:29315,right]Igualment com amb el servidor de gràfiques, si cliquem a configurar el proxy, ens demanarà l'identificador assignat a la web (no cal que el configureu si encara no en teniu). Ens demanarà però també un nom de servidor que és el que veuràn els usuaris en el moment de connectar-s'hi.

Configurant el servidor de Noms (DNS)

  • [image:29386,right]Finalment cliquem a configurar el servidor de noms (DNS), ens demanarà a quin servidor hem d'interrogar (normalment, http://guifi.net) i l'identificador assignat a la web (no cal que el configureu si encara no en teniu). Un cop configurat, segurament voldreu afegir-lo al /etc/resolv.conf perquè també el faci servir el servidor que acabeu de muntar.

...i voilà!, ja tenim un servidor de gràfiques i també un proxy federat funcionant... veieu que fàcil?

Comentaris

Opcions de visualització de comentaris

Selecciona la vostra manera preferida de visualitzar els comentaris i feu clic en "Desa la configuració" per activar els canvis.
imatge de ignasiferrer

oleee

aquest fi de setmana el provaré.

mil gracies a tots ;)

imatge de SGElectronics.cat

+10... i em quedo curt

 quan tinguem temps el provem.GRACIES

imatge de SGElectronics.cat

Enllaç descàrrega guinux (Fc12)

Problema amb la màquina?

 Holes, 

felicitats i gràcies per feina feta. 

L'he instal·lat i configurat (el procés és increiblement sencill!) a un celeron a 400Ghz i 500mb de ram però suposo que deu ser massa just perquè va molt lent i es penja. No sé si una vegada feta la intal·lació amb les facilitats que ofereix l'entorn gràfic, aquest pot ser desactiva per a estalviar recursos.

He provat de muntar-lo a un antic servidor, Pentium 3 a 700Ghz amb disc dur SCSI, però suposo que hi ha algun problema de configuració de la màquina perquè sembla que arrenca amb el live CD, mostra un cercle que es va ompint mica en mica i una vegada està ple mostra un entrepà tipus hot dog, a continuació es penja. He prova de treure l'SCSI i posar-hi un disc normal però segueix fent el mateix. 

Alguna suggerència?

I repeteixo, moltes felicitats!

Albert

 

prova la versio vella

octocefal.guifi.net/yum/iso/guinux-cnml-server-0.2.i386.iso aquesta la tinc jo funcionant amb un p3 700mhz

 

per cert

el paquet dels dns no funciona en una illa!!

Actualitzant el Fedora

Si feu un "yum update" o bé feu un upgrade a FC13 i acabeu instal.lant el squid3, us trobareu amb una sèrie d'errors al /var/log/messages:

localhost squid[3684]: Squid Parent: child process 3728 exited with status 1
localhost squid[3684]: Exiting due to repeated, frequent failures

i també al /var/log/squid/cache.log:

errorpage.cc(293) errorTryLoadText: '/usr/share/squid/errors/templates/ERR_PRECONDITION_FAILED': (2) No $

i el servei del squid no arrencarà, la solució passa per descarregar-se el paquet del idiomes amb:

cd /usr/share/squid/errors/
wget http://www.squid-cache.org/Versions/langpack/squid-langpack-20110509.tar.gz
tar xzvf squid-langpack-20110509.tar.gz

i reiniciar:
service squid restart
S'està aturant el squid: ................                 [ FET  ]
S'està iniciant el squid: .                               [ FET  ]

Aquí teniu les instruccions per actualitzar la versió de Fedora 13 i 14*:
http://fedoraproject.org/wiki/YumUpgradeFaq#Fedora_12_-.3E_Fedora_13

*Ull que de moment a 10-5-2011 encara no hi han els paquets específics de guifi per aquestes noves versions

 

imatge de aureli.gomez

descarrega Impossibleee

Epsss...

 

   Intento fer la descarrega de la ISO i sembla que l'enllaç es trencat. És diponible en cap altre mirror?

 

 

 

Gràcies