Languages

User login


El Catnix i els punts neutres


Aprofitant les conferències del SAX 2010 faré un resum de lo que vaig extreure de la conferència sobre guifi.net al CATNIX.

Després de sentir a parlar durant els últims messos i de no tenir clar perquè servia estar al Catnix o als locals de Telvent (Zona Franca) i altres fils de les llistes vaig assistir a la sessió del Catnix dirigida pel Ramon Roca i pel Sebastian Galeano on ens ho van aclarir una mica més pels profans en la materia.

El CATNIX o els punts neutres, són aquells punts d'internet on s'uneixen els diferents operadors locals per passar-se tràfic d'una xarxa a l'altre com si fos un switch on s'enxufen tots, a més dels operadors locals (grans i petits) hi ha uns carriers internacionals que són els que al final ens permeten conectar amb la resta d'operadors internacionals amb els quals es conforma lo que se'n diu "internet"

AL CATNIX hi ha uns quants operadors (podeu veure una llista no actualitzada a http://www.catnix.net/que/infraestructura.html) conectats que facilitarien el transit d'una petició, per exemple, de jazztel cap a telefonica sense haver d'enviar les dades a un pais llunya per tornar cap a Espanya cosa que és lo que en realitat està passant.

Si ets un usuari de l'eixample de Barcelona i tens adsl de telefònica i vols conectar amb l'ordinador del teu vei de dalt que té jazztel, lo més lògic seria que la conexió passes de telefònica a jazztel pel punt neutre més proper a Barcelona. Segons vam veure a la demo del SAX, actualment passes per Amsterdam ja que els operadors no estan fent servir els punts neutres espanyols (feu un traceroute de proba), segurament per temes econòmics o comercials, i això perjudica a la xarxa perquè s'augmenta el tràfic en certs trams per on no seria necessari passar i s'allarga el temps (em sembla que és la latència) en enviar la senyal d'un punt a l'altre.

Per conectar dos operadors entre si a un punt neutre ho poden fer de dues formes: amb peering (de igual a igual) o amb acords comercials.

- peering: es posen d'acord els dos operadors per conectar les dues xarxes de igual a igual sense limitacions. Cada operador pot fer servir la xarxa de l'altre per enviar el tràfic mitjançant el punt neutre

- acord comercial: perquè un operador pugui fer servir la xarxa de l'altre operador ha de pagar.

El CATNIX no es fa servir gaire perquè els operadors grans no volen traspasar-se tràfic entre si, ni amb peering ni amb acords comercials i la seva conexió la fan mitjançant tercers operadors com el d'Amsterdam que comentavem abans.

Al CATNIX , actualment, es fa peering entre els operadors petits, les universitats, etc..., per tant si aconseguim unir la xarxa guifi.net al router que tenim al CATNIX podriem traspassar tràfic entre la nostre xarxa i les universitats i els altres operadors als que si els interessa fer peering, però no amb els grans (telefònica, jazztel, ...)

Com podriem conectar la xarxa guifi.net a internet?

Lo primer seria conectar la xarxa guifi.net fins al nostre router del punt neutre, actualment al CATNIX (al campus Nord de la UPC) no ens deixen possar antenes a la seva teulada, encara que si hi ha d'altres operadors, si anessin a Telvent ens cobrarien per deixar posar les antenes però aconseguiriem conectar amb el router del punt neutre.

Un cop conectada la xarxa al router del punt neutre, es contractaria el tràfic a un dels carriers internacionals. Al punt neutre del CATNIX hi ha un carrier però molt car, per això s'està estudiant la possibilitat de traslladar-se al punt neutre de Telvent (Zona Franca) on hi ha més carriers a uns preus més asequibles.

Una altra opció seria conectar a qualsevol comarca amb la xarxa oberta que vol montar la generalitat, amb l'anella científica, o amb qualsevol altre operador que ens permeti arribar al punt neutre.

Espero que aquest apunt serveixi per entendre una mica millor tot això que s'ha estat parlant sobre el CATNIX, la conexió directe de guifi.net a internet, etc...

Si hi ha qualsevol incongruència, error,... siusplau m'ho dieu per corregir-ho perquè això és lo que un profà va entendre ;-)

 

Comentaris

Opcions de visualització de comentaris

Selecciona la vostra manera preferida de visualitzar els comentaris i feu clic en "Desa la configuració" per activar els canvis.

Un parell

Un parell d'apunts:

Normalment hi han dos tipus d'interconnexions a un punt neutre entre els operadors:

els peerings: que com ve has explicat normalment son intercanvis sense cost, pero poden estar sotmesos a algunes restriccions minimes de trafic.

els transits: consisteix en fer servir a un 3er per arribar a altres ASN amb els que no tens connexió directe, normalment es la formula que es fa servir per arribar a la resta d'Internet (que com es de soposar els transits solen ser acords comercials). AS-GUIFINET-AS1-AS2-A3-...

El tema dels grans y els petits bueno, crec que l'unic operador nacional que no fa peerings a la resta es Telefónica, però no ho puc confirmar-lo jejeje

L'intercanvi a Amsterdam és fa al punt neutre d'amsterdam (AMS-IX) pasant per un tercer, per tant no hi ha cap mena d'interconexió directe entre Jazztel i Telefónica (Jazztel - Global Crossing - Telefónica Wholesale).

La llista de la Wikipedia on es veu el ranking dels punts neutres:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_exchange_points_by_size

 

 

Moltes gràcies

Gràcies Sebastian per l'explicació del SAX i els aclariments d'ara.

Crec que és important que la gent entengui aquestes coses perquè així sempre és més fàcil integrar-los i que donin un cop de ma si més endavant fa falta.

Cas practic

Pròximament posaran un catnix a Girona encara no entenc com connectarem a ell i com es pot vendrà el tema be crec que tindrem de fer algun curs per entendrà com va tot

Bon resum

En general, el resum podria dir que està força bé.
Només puntualitzaria que:

  • Independentment del volum de trànsit actual al Catnix, a guifi.net compartim l'objectiu de que el trànsit a Catalunya es faci des de Catalunya. Nosaltres, encara que siguem pocs, ara ja ho fem amb la resta de participants de guifi.net. Quan dic "compartim" ho dic perquè a partir de que el Govern de Catalunya o altres operadors també el tinguin, aquest objectiu ja no és només nostre, sino de tots els que també el fan seu, llavors ja no té sentit plantejar un intercanvi local només entre nosaltres, sinó també amb tothom qui vulgui fer peering des del Catnix. En resum, ara el Catnix és el que és, però independentment de on estigui posicionat ara mateix en el rànquing de punts neutres, nosaltres, com a defensors de la xarxa oberta, tenim l'obligació de posar el nostre granet de sorra per potenciar-lo.
  • Sobre com fer servir la propera seu de Girona... doncs a partir de que estigui operativa! Potser si que si cal farem alguna sessió explicativa: És important que entengueu bé, precisament i sobretot els que sou professionals, que un cop una seu és activa (ara mateix UPC i Telvent, i properament Girona), guifi.net ja és membre del Catnix, i per tant ja la podreu fer servir. L'únic que cal és apadrinar el port de connexió, muntar-hi els equips etc, i el grup del GLIR ja sap con configurar-ho... i,és clar, arribar-hi d'alguna manera. Ara mateix tenim un router a la UPC, i s'estan fent les gestions per arribar-hi des de la resta de la xarxa oberta, i certament no tenim clar si el traslladarem a Telvent o què, però vaja, que això també ho podrieu moure pel de Girona, que ben aviat funcionarà. Però perquè s'entengui millor, s'hi muntaran routers i ports exac5tament igual que com quan es munten supernodes de cobertura etc: Quan sortin padrins que els paguin.
imatge de SGElectronics.cat

Dubtes + proposta + incorporació al GLIR

Després del SAX i lectures anteriors ja tinc mes clar com funciona tot, Gracies a tots.

Aquests últims dies tenia una "empanada" mental ufff!!.. massa feina ... em calen vacances.... tornant al tema: 

El meu dubte es si s´ha parlat amb els interlocutors del CATNIX per saber de quina manera podrem connectar GUIFI a  punt neutre a Girona. Hi ha permís per posara cap antena?

Dedueixo que , una  vegada tinguem el OK a  Girona, el  costos  de poder realitzar infraestructura per connectar-se es:

El maquinari necessari a instal·lar al punt neutre............................................ ???? €.

El cost de maquinari per connectar a punt neutre amb GUIFI (radio i/o fibra).....................???? €.

Con tractació de   accés ampla de banda  a  traves de  proveïdor ( ??? Mb).....???  €/mes.

Em sembla que la  fórmula de com submistrar aquets servei serian a  través de la  Fundació GUIFI.NET, o sigui, la  fundació com a  operador facturaria aquest serveis ( crec que donaria bona imatge unificar-ho, diferenciar el subministre del mantenimnet i/o serveis que realitza el  instal·lador ) per així poder obtenir recursos per a  poder realitzara tasques , com ara formacions a profesionals implicats amb Guifi.net i així aquests poder obtenir les  eines necesaries  per poder donar a  conèixer adientment als possibles  padrins ( empreses, ajuntaments,...) potencials.

 Aclarar que  parlo amb total desconeixament de com funciona tot el tema a nivell de acords amb CATNIX i altres entitats o empreses  i també  problemàtica  tècnica, per això disculpeu-me si estec dien cap absurd.

Per  poder estar informat sobre la  evolució  i/o poder  ajudar  agrairia que m´informeu  de que puc fer.

Estic  a Girona i evidentment tinc motius per implicar me i intentar a  ajudar amb el que pugui o sàpiga.

Parlant en  nom de gent de Girona (amb el seu permís ...) evidentment  estem disposats a  ajudar/apadrinar  infraestructura, volem veure connectat i funcionant el mes  aviat possible.

El tema de  GLIR no em  queda clar, es  grup treball per el tema de  FO dedueixo ?.  Hi cap requisit per col·laborar-hi?. Gràcies

respostes....

Intentare sintetitzar:

  • Permís per muntar connexions (FO o antenes). Hi ha de ser-hi, per això som membres!
  • Cost i facturació (maquinari etc.): Es repercurtirà amb els qui l'usin, com es facturar`ja es veurà la fomula "contable" final. La fundació si hi intervé serà per cobrir despeses, no pas per generar cap marge comercial. El cost està per determinar, però es pot començar a calcular quan es vulgui. Hi influirà el projecte concret de que es tracti.
  • Grup del GLIR: Té una llista. No és pas per la FO, és per gestionar les responsabilitats de ser un LIR (Local Internet Registry) des d'un punt de vista tècnic. La seva funció és resoldre la connexió (muntar els routers, fer el peering) d'acord amb les normes del Catnix quan un padrí els ho demani.

Anem parlant... ;)

Sntena al Catnix del Campus Nord

Creieu que es podria pressionar d'alguna manera al Rectorat de la UPC d'alguna manera perque permetés posar l'antena?

Hi dic perque pertanyo a l'associació d'estudiants LinuxUPC i la podriem utilitzar per pressionar.