S'ha implementat ja la visualització de gràfiques dels Supertrastos. De fet la informació ja s'estava recollint, quedava visualitzar-la. Podeu veure-ho anant a algun dels Supernodes on n'hi han i les veureu, una que dona dades de tràfic espectaculars és el CEPA, on podreu veure que en un any s'hi han ventilat pels aires uns 10 Terabytes! (amb "y" grega), el que en total fa pensar que si sumem el tràfic total a tota la xarxa, guifi.net ja escampa amb un any Petabits, que és el que vé després de la seqüencia Bits. Kilobits, Megabits, Gigabits, Terabits....
En el canvi, s'ha aprofitat per implementar dels gràfiques descentralitzades ja en tots els casos, el que permet separar la part del servidor de la web, i la de les gràfiques, permetent així desplaçar el servidor de la web a altres llocs sense cap problema ni pèrdua de qualitat en la informació. Això s'ha fet implementant ja de forma complerta l'arquitectura de la Plataforma per a Xarxes Espontànies, i continuant el sistema que va introduïr en Fernando Ot d'Afinat i en Carles Bruguera, de Roda on es va disgregar una part del codi per així conseguir autonomia per a generar les gràfiques de forma distribuïda. Per tal de fer-ho simple, aquests serveis per a generar les gràfiques només necessiten que les dades estiguin exportades en XML amb el format nodeXchange.
Ara el codi ja ha passat al SVN. S'hi ha creat un nou directori arrel per anar-hi posant els serveis SNP autònoms. En podeu fer un "checkout" d'aquesta manera:
svn checkout https://svn.projectes.lafarga.cat/svn/guifi/snpservices snpservices
Quan feu el "ceckout" obtindreu un "README" amb unes simples instruccions que espero que siguin suficients per muntar el vostre servidor local de gráfiques distribuïdes.
Tot plegat és un pas endavant força important en la implementació de l'arquitectura SNP. El del seguiment del tràfic de la xarxa i la disponibilitat i latència és un molt bon exemple dels beneficis que aporta: En la pràctica permet l'escalabilitat de que en un mateix "Data Hub" que agrega informació de múltiples zones, pugui coordinar-se amb una sèrie de servidors locals que s'encarreguen del seguiment. Tothom pot fer xarxa amb el conjunt d'aplicacions de guifi independentment de on estigui físicament i de si disposa o no de connexió interna amb els servidors de dades.
Més endavant hi ha pensat implementar nous serveis ben senzills basats en Web Services/SOAP per fer traces de rutes, verificar l'estat dels nodes i coses així.
Comentaris
genial!
un petit salt i un gran pas endevant per la humani... a veure si al final ho posem a la lluna guifi.net ;)
t'he fet quatre corrreccions ortogràfiques :)
precisament aquests dies m'he començat a mirar el codi del drupal però mi perdo bastant ... a veure si quan començi a entendre com va ho vaig documentant en una entrada al blog o alguna cosa per l'estil :)
adona't que ara és molt més simple...
Bé, les gràfiques no és precisament una cosa simple, però al menys muntades com a servei ho pots veure gairebé tot el codi, que és autònom, en un sol arxiu, en aquest cas, el graphs.php. Potser li convindria una mica de "neteja" per posar-lo més maco i entendor... posar unes convencions sobre aspectes estètics (identació, etc...) però vaja, és un primer pas.
Algun dubte
Seguint el README em sorgeixen un dubtes de concepte:
el config.php:
<?php
$rrdtool_path='/usr/bin/rrdtool';
$rrddb_path='/home1/comesfa/mrtg/logs/';
// -------- XML file Load ---------------
$xml = simplexml_load_file('guifi.xml');
?>
$rrdtool_path és on tenim l'executable rrdtool
$rrddb_path no sé de quin directori es tracta
$xml tal qual, és el fitxer importat nodexchange de la zona
demanant:
http://10.155.2.226/snpservices/graphs/graphs.php
obtinc:
La imatge “http://10.155.2.226/snpservices/graphs/graphs.php” no es pot mostrar perquè conté errors.
Entenc que és necessari seguir 'Descentralització de les gràfiques de Guifi.net' però no ho he llegit enlloc o no ho he sabut trobar.