[image:7489,right]El guifiBUS és un nou concepte d'aparell que estem provant per a poder aconseguir posar fins a 12 o 24 ràdios de manera que de forma agregada s'obtindria un ample de banda teòric de fins a 2.4 Gigabits/segon amb 24 canals (108x24), és a dir, tots els disponibles sense llicència. Aquest prototip de la fotografia té la meitat de la capacitat (12 ràdios).
[image:7490,right]Actualment a guifi.net estem creixent tant que ens trobem que ben aviat els troncals es queden plens, i quan encara no pocs mesos que s'ha fet l'esforç de muntar-lo, hi hem de tornar per ampliar-los. El temps és la inversió més cara de totes: No podem fer nous desplegaments si ens hem d'entretenir en els actuals. La idea doncs és crear uns aparells prou potents i preparats per allotjar prou ràdios com per omplir tots els canals disponibles. Igualet com si omplim un autobús de 24 places. No son pas per posar a tot arreu: Aquesta gama d'aparell ens aniria bé posar-los en els troncals estratègics que hagin de tenir moltes connexions o en connexions punt a punt on pugui convenir ampliar l'ample de banda per aconseguir velocitats superiors als 20 Mbps. Perquè ens entenguem, a llocs com el Seminari a Vic, el CEPA i el Pavelló a Gurb, els nous nodes que ja estan projectats a Bellmunt o Collsuspina o els que puguin aparèixer en futures torres de telecomunicacions.
[image:7493,right]2,4 seria el resultat de multiplicar l'ample de banda teóric de cada canat per 108Mbps, que és el que diuen a les característiques de les mini-PCI. En ample de banda real, tenint en compte que s'aconsegueixen entre 20 i 35 Mbps per canal, ja ens donaríem per satisfets si n'aconseguim 580Mbps. El prototip que es presenta té 12 ràdios, per tant estaríem parlant d'uns 240 Mbps.
[image:7491,right]Tot això no és possible amb els petits routers tradicionals, faltaria processador, memòria,,, de manera que es parteix d'un PC normal. Això a més ens dona modularitat alhora d'escollir els components (processadors de baix cost més potents, més memòria, etc..) i més flexibilitat per a en un futur implementar-hi nous firmwares que vagin apareixent o noves funcionalitats. N'hi ha prou que funcionin amb un PC, és a dir, maquinari totalment agnòstic.
Fins ara s'ha provat una placa mare MSI amb socket 478, xipset Via i processador Celeron a 2,4GHz, que no ha funcionat bé perquè no ha reconegut les PCI, i amb èxit s'ha provat amb una placa mare MSI també amb xipset Via per a Sempron 2600 i amb una Asus amb xipset Intel 865 amb un Celeron D a 2600Ghz. Totes son microATX perquè com que es poden posar adaptadors de PCI a miniPCI de fins a 8 miniPCIs cadascun, n'hi ha prou amb plaques que tinguin 3 PCIs.
Sempre hi posem un adaptador IDE a Compact Flash amb una tarja de 512Mb, un DIMM DDR de 256Mbps i una font d'alimentació també normal.
[image:7492,right]Tot això es munta en una placa i ho posem dins d'una caixa estanca IP66 prou gran perquè hi càpiga tot. A la caixa hi farem els forats per passar-hi els cables de xarxa i de corrent, i ho preparem amb prou forats per a posar-hi connectors de tipus "N".
A la caixa també hi posarem un parell de forats per poder tenir ventilació. Un a dalt i l'altre a baix. Pensem que un equip així té ventiladors a la font d'alimentació i al processador.
Sense l'IVA i arrodonint, i comprant per internet els preus dels components que he fet servir surten més o menys així
En resum... El "xassis" surt per uns 271€
Ara, les ràdios:
És a dir, que per llocs on han d'anar moltes ràdios, surt a compte. Un prototip com el mostrat, amb les 12 ràdios posades, no arriba als 600€.
El que no he comptat és la feina, i n'hi ha una mica... En realitat és el que val més. Per muntar aquest prototip m'hi he estat alguns dies buscant temps d'on no en tinc. Potser en posteriors muntatges ja es podran fer una mica més ràpid.
Aqui ja el tenim tot muntat. Certament no es tan fàcil de muntar com els equips compactes que feiem fins ara. Tampoc son apropiats per qualsevol lloc i per munar-los hi ha una mica de murga i no és apropiat per a novells.
Ara a veure si en treiem aquests 240Mbps en real... per sort no es gaire fàcil de provar-ho, ara com ara tampoc hem arribat a aquests volums de tràfic en un sol punt... però vaja, mes val anar-se preparant... ;)
Nota: Aneu clicant sobre les fotografies per veure-les ampliades i amb més detall.
Comentaris
12 canals ?
el que no entenc es que si fas anar els 12 canals de cop no crearas interferencias entra ells?:(
sempre es diu que per que funcionin be es te de seperar els canals de tres amb tres no?:?
per exempla 1,3,6,9,12
be de totes maneras et felicito per eL GufIBus
a 2.4 només 3, els altres son per 5GHz
Pensa que aquest trasto està pensat per treballar simultàniament a 2.4 i 5GHz, en total, 23 canals no solapats.
Per això crec que 12 o 16 és un bon número, i 24 el màxim (... de moment...) ;)
ok
a ok :(
doncs el preu esta força be
una altra pregunta
quin soft porta ?
això és una altra ventaja...
com a màquina, qualsevol cosa que pugui anar en un x86.
Jo ho he estat provant amb un RouterOS 2.9.40 que ara és el que muntem més, però hi hauria de poder funcionar amb qualsevol altra derivada de Linux,, DD... etc...
No ho he comentat més aqui perquè la gent llavors barreja una cosa amb l'altre. Ja hi haurà temps.
Alerta amb les interferències
Cal que si això es porta a terme es tingui molta precaució amb utilitzar antenes mooooolt directives a ambdós costats de l'enllaç i que es procuri que no afecti altres zones de la xarxa (ni enmig de l'enllaç ni el soroll que es pugui escapar per darrera els dos nodes enllaçats)
I com fal el balanceig de càrrega?
Com t'ho fas per repartir la càrrega entre els diferents canals?
Sobre interferències...
Fermí, pensa que al CEPA ja hi ha en una caixa més petita 12 ràdios, 8 de les quals en una caixa ben petita... Questió de fer servic canals separats, en tot cas, no serà pitjor del que ja hi ha....
Sobre el balanceig, no m'hi he atabalat gaire, el RouterOS ja ho fa ;)
No ho sabia
És perfecte doncs. :D
bw del bus PCI
Hi ha que tinde en compte que el ample de banda del bus PCI normal (33MHz) es de 133Mb/s; per tant amb 4 tarjes estariem parlant 33,25Mb/s
Max. del bus PCI
Bé, encara hi entra amb 133 per PCI, jo calculava que necessitem 20Mb/s per miniPCI (parlant en termes reals).
Però llavors no entenc una cosa: Les tarjes ethernet d'1Gb com funcionen? no n'hi han de PCI?
Parlem de Megabytes per
Parlem de Megabytes per segon; crec que cada minipci fará servir com a molt 6,75Megabytes per segon en teóric.
Les tarjes de giga s'aproximan al máxim; ja que 1Gigabit per segon son uns 125Megabytes per segon
La corrent
Amb tanta ràdio seria impossible pujar la corrent mitjançant POE, veritat?. Ho dic per que mai m'agradat pujar 220V cap a una torre de comunicacions, per si de cas. El ideal seria poder pujar 12v (o els que neccessite la maquina per funcionar). Altre aspecte que et volia preguntar es el de la ventilació. Has instalat algún sistema per que no entre aigua per els forats de ventilació que has fet?, tinc curiositat per saber el que has fet. I la pregunta mes important que volia fer-te es, ho has provat?. Es que li veig un greu problema a la temperatura, i a la possible condensació d'humitat, i d'altra banda solucinar-ho amb forats m'assusta per si perdem l'estanqueitat.
No se si ja ho feu, pero jo a les caixes enstanques que monte sempre pose unes bolsetes de "silica-gel". Eixes boletes que venen en les caixes de sabates o en molts articles importats dels paisos asiatics. Aixó evita la possible condensació de l'humetat de la caixa.
Enhorabona per la supermaquina que has montat. D'eixes no hi han comercials.
Ventilació i corrent...
Si, aquest trasto no està pas pensat per anar amb PoE.
La majoria de llocs on haurem de posar trastos d'aquests, son en llocs on això no es problema, perquè de 220 ja n'hi ha (CEPA, Bellmunt, ,...) Si fos un tipus de torre que si que fos problema, hauriem de rumiar alguna altra cosa.
A Atenes això si que ho havia vist, aqui tot just els estem muntant. S'haurà de veure amb més temps quina mena de problemes poden donar.
Sobre la ventilació, fixa't en els forats d'aquesta foto, hi veuras també l'adaptador himmel per a la ventilació, és la caputxeta que es veu al costat de la caixa. N'hi van dues, una a dalt i una a baix. Aquestes ventilacions ja estan pensades per a caixes exteriors (no entrin mosques, etc...)
Fotografia amb els forats. La caixa tabé és IP66... o sigui que de pluja res de res...
Sobre la condensació, la veritat és que no havia pensat en saquets d'aquests, El dubte el tinc més aviat en si cal posar un foam per forçar la ventilació de dalt cap a baix, però per temperatura total, no n'ha pas d'agafar més que no pas en un dels trastos que aj estem fent servir ara (de caixes amb 2 routerboards i 8 ràdios si que ja en tenim de funcionant. Jo crec que per si de cas amb un petit drenatge a la part de baix de la caixa amb un forat de 3mm i evidentment separar els circuits de les parets n'hi hauria d'haver prou, és el que hi he vist en altres caixes iguals.
Ja veurem ;)
Congratulacions
Ramon, aquest trasto es la repera!
es com un mix de simplicitat, logica brutal, potencia i invent del tbo tot alhora.
Veient-lo penso com collons no se li ha ocorregut a ningu muntar algo aixi abans...suposo que la resposta es pq no han tingut nencesitat, fins ara.
Doncs res quedem a la espera del pertinent test de througput quan tinguis 2 maquines com aquesta funcionant a ple rendiment.
Per altra banda aprofito per preguntar que li a pasat al ipvox.org ? jo soc qui va aportar el domini i voldria saber si el projecte a mort o us caldra el domini per qualsevol altre cosa.
Apa salut i felicitats d9 pel invent del tbo
Roda el mon i torna al Born
Quan encara no es sabia que els linksys wrt54G portaven linux, uns quants frikis van començar a muntar xarxes wifi amb PC's i tarjes de xarxa PCI, li fotien un linux i es muntaven el seu Linux-AP.
Aquesta n'és una versió espectacular i adaptada als temps moderns.... :D
si, no es cap fikada no... necessitat
Quan migrabnt un supernode com el CEPA a 5GHZ i t'afones que muntant un routerboard doble amb 8 ràdios encara no has acabat la feina... t
Ja explicarem com es c omporten.
Sobre l'ipvox, adormit si que ho esta si... si algú hi vol donar una empneta. Perquè un domini tingui caliu...disposa del domni com vulguis!
i si fos amb usb?
hola soc en jordi de sant joan de vilatorrada i ting 2 nodes amb mini itx disc dur de portatil i adaptador minipci de 4 unitats, estic d'acord amb el ample de banda del stock pci, pero els usb?
al mercar hi han usb de 2,4 i de 5ghz une de les radios les estic probant amb 6 sortides de usb, amb un hub usb alimentat per les usb i amb una micro font d'alimentacio de 200ww funcina ve i no s'amorra, de sistema orepatiu i ting una debian4 (etch) amb 730mg de ram, la mini itx es una via c3 a 500, tambe estic fent probes amb una via c7 a 1000 amb 1g de ram.
salutacions
Impressionant
Impressionant invent!
Ja quedo a l'espera dels apadrinaments per començar a millorar troncals.