Languages

User login


El 9 Nou, 16 de Maig del 2.007: guifi.net ja és la xarxa gratuïta més gran d'Europa


[image:9895,right][image:9896,right][image:9897,right]El 9 Nou en la seva edició per a Osona i el Ripollès ha dedicat el tema de l'edició a un reportatge sobre guifi.net amb motiu de les jornades SAX2007 & WSFII.
Hi ha alguna imprecissió, com per exemple quan es parla de 390 quilòmetres de xarxa quan en realitat son 3.100 (vegeu les dades actualitzades en la barra de la dreta), o subratllar l'aspecte de la gratuïtat, quan en realitat és mes aviat un dels efectes pràctics de fer xarxa oberta, o es parla de seguretat quan potser seria tècnicament més apropiat parlar de garantia de servei. Tanmateix és un reportatge molt complert i didàctic, a doble pàgina, on es parla una mica de tot, des del caràcter de la xarxa, els orígens, les relacions amb les empreses i les administracions. Inclou també una entrevista amb Malcom J. Matson, fundador de COLT Telecom i primer impulsor de les xarxes de fibra òptica obertes a Europa.
Pels que no l'hagueu pogut llegir, aqui us posem una còpia.
Només una cosa em deixa mosca: Si guifi.net és la xarxa oberta sense fils més gran d'Europa, quina és la que és més gran fora d'Europa? 8)
Cliqueu sobre les imatges per veure el reportatge sencer i la menció a la portada.

Comentaris

Opcions de visualització de comentaris

Selecciona la vostra manera preferida de visualitzar els comentaris i feu clic en "Desa la configuració" per activar els canvis.

més gran d'europa

Aquesta informació la ha aportada algú de guifi.net? o es el 9 nou qui ha investigat quines altres xarxes hi ha a Europa?
Sabeu la dimensió de les altres xarxes?

Es tan sols per curiositat i per contrastar la informació que ha sortit al diari.

Salutacions a tots,

Joan Ayats

Ho devia dir en Malcolm

Pel que s'explica en el mateix article, devia de ser en Malcolm que ho va dir. En Malcolm porta oplan.org i allà hi ha enregistrades la majoria d'iniciatives i està al cas del que hi ha per tot arreu.
Hi ha moltes maneres de mesurar això: Xarxes de qualsevol tipus (incloent cable, coure, fibra...), on evidentment no seria pas de les mes grans, o wifi.
Si ho reduïm a sense fils, hi hauria les de les companyies mòbils etc. Tampoc seria la més gran.
Quan parlem de sense fils però amb wifi i similars, és llavors quan la xarxa de guifi.net esdevé excepcional: La gran majoria de xarxes wifi es limiten a un sol punt d'accés amb una cobertura de uns quants metres a la rodona, i el punt d'accés enllaça per cable amb la resta, és a dir, una xarxa relativament petita i sense enllaços sense fils.
A guifi.net la gran majoria de ràdios si que estan també enllaçats sense fils, fins a fer els més de 3.000 quilòmetres lineals d'interconnexió de molts nodes formant una sola gran xarxa.

En xarxes d'aquest tipus, i que a més sigui gratuïta i oberta, no sé quina és més gran de la que tenim aqui. Ni a Europa ni fora d'Europa. Si algú en sap d'alguna...