Languages

User login


El 9 Nou, 16 de Maig del 2.007: guifi.net ja és la xarxa gratuïta més gran d'Europa


[image:9895,right][image:9896,right][image:9897,right]El 9 Nou en la seva edició per a Osona i el Ripollès ha dedicat el tema de l'edició a un reportatge sobre guifi.net amb motiu de les jornades SAX2007 & WSFII.
Hi ha alguna imprecissió, com per exemple quan es parla de 390 quilòmetres de xarxa quan en realitat son 3.100 (vegeu les dades actualitzades en la barra de la dreta), o subratllar l'aspecte de la gratuïtat, quan en realitat és mes aviat un dels efectes pràctics de fer xarxa oberta, o es parla de seguretat quan potser seria tècnicament més apropiat parlar de garantia de servei. Tanmateix és un reportatge molt complert i didàctic, a doble pàgina, on es parla una mica de tot, des del caràcter de la xarxa, els orígens, les relacions amb les empreses i les administracions. Inclou també una entrevista amb Malcom J. Matson, fundador de COLT Telecom i primer impulsor de les xarxes de fibra òptica obertes a Europa.
Pels que no l'hagueu pogut llegir, aqui us posem una còpia.
Només una cosa em deixa mosca: Si guifi.net és la xarxa oberta sense fils més gran d'Europa, quina és la que és més gran fora d'Europa? 8)
Cliqueu sobre les imatges per veure el reportatge sencer i la menció a la portada.

Comments

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.

més gran d'europa

Aquesta informació la ha aportada algú de guifi.net? o es el 9 nou qui ha investigat quines altres xarxes hi ha a Europa?
Sabeu la dimensió de les altres xarxes?

Es tan sols per curiositat i per contrastar la informació que ha sortit al diari.

Salutacions a tots,

Joan Ayats

Ho devia dir en Malcolm

Pel que s'explica en el mateix article, devia de ser en Malcolm que ho va dir. En Malcolm porta oplan.org i allà hi ha enregistrades la majoria d'iniciatives i està al cas del que hi ha per tot arreu.
Hi ha moltes maneres de mesurar això: Xarxes de qualsevol tipus (incloent cable, coure, fibra...), on evidentment no seria pas de les mes grans, o wifi.
Si ho reduïm a sense fils, hi hauria les de les companyies mòbils etc. Tampoc seria la més gran.
Quan parlem de sense fils però amb wifi i similars, és llavors quan la xarxa de guifi.net esdevé excepcional: La gran majoria de xarxes wifi es limiten a un sol punt d'accés amb una cobertura de uns quants metres a la rodona, i el punt d'accés enllaça per cable amb la resta, és a dir, una xarxa relativament petita i sense enllaços sense fils.
A guifi.net la gran majoria de ràdios si que estan també enllaçats sense fils, fins a fer els més de 3.000 quilòmetres lineals d'interconnexió de molts nodes formant una sola gran xarxa.

En xarxes d'aquest tipus, i que a més sigui gratuïta i oberta, no sé quina és més gran de la que tenim aqui. Ni a Europa ni fora d'Europa. Si algú en sap d'alguna...