En els darrers mesos s'han produït comunicats per part de l'empresa Goufone, que durant anys i des dels seus inicis ha estat oferint servei de connexió a Internet a través de la xarxa de Comuns de guifi·net, que deixarà de prestar serveis mitjançant xarxa sense fils.
Aquests comunicats, que a vegades han anat acompanyats d'algunes desconnexions discrecionals, han creat la sensació que l'única opció per a tenir continuïtat en el servei d'Internet és migrant a la fibra, i ja no de Comuns, sinó propietària de l'operador.
Des de la Fundació no compartim aquesta forma d'actuar, fer explotació del bé comú per després privatitzar-lo, i volem manifestar que mantenim el compromís amb la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral, també a Osona, sigui Sense Fils o amb fibra òptica, convençuts de la importància de l'accés a Internet al territori a través d'infraestructures neutrals.
Arrel dels recents requeriments "ressuscitant" un taxes per metres per a les xarxes de fibra òptica d'accés a Internet, vam creure oportú de publicar una nota de protesta i, malgrat que quedaven ja pocs dies per a les eleccions del dia 26, aprofitar per fer una enquesta amb una interpelació clara als directament implicats, en aquest cas als grups que es presentaven a l'Ajuntament de Torelló i els Departaments de la Generalitat de Territori i Sostenibilitat, i de Polítiques Digitals i Administracions Públiques.
A continuació volem compartir els resultats de les gestions realitzades aquesta setmana.
Una cosa bona que té la fibra òptica és que dona molta capacitat i hi poden haver grans distàncies entre la llar i la capçalera des d'on es distribueix Internet. A més, es pot desplegar per infraestructures existents com carreteres i canonades d'aigua. El preu per metre de la fibra és menor que el dels cables tradicionals de coure; per això va bé per a zones rurals i municipis petits.
Aquesta taxa irracional que es vol imposar consisteix a recaptar segons la distància, és a dir, gravar els metres de longitud del desplegament de fibra: com més lluny, més cara la taxa, amb independència de quanta gent es connecta. Ja ens costa prou connectar els pagesos i pobles petits.
Des de la Fundació guifi.net, entitat sense ànim de lucre, en defensa de l’accés a Internet per a tothom i, especialment, dels ciutadans que viuen en pobles petits i allunyats, volem denunciar que es vulguin crear aquestes taxes tan discriminatòries i irracionals, i ens preguntem:
Des de la Fundació guifi·net, entitat sense ànim de lucre que treballa per promoure l'accés i la neutralitat a la xarxa d'Internet, volem denunciar el tancament de la pàgina web tsunamidemocratic.cat per ordre de l'Autoritat Judicial perquè considera que hi ha indicis de terrorisme.
Veiem com l'Estat Espanyol repeteix pràctiques com les que va dur a terme el primer d'octubre de 2017 i que afecten seriosament drets fonamentals de la ciutadania com el de participació en la societat digital. Per aquest motiu, des de la Fundació Guifi·net volem manifestar que:
Del 15 al 17 de Maig, es celebra el Stockholm Internet Forum, on des de guifi.net hi participarem.
Ens estan arribant preocupants afirmacions sobre el conveni que té signat la Fundació amb Poble Nou de Benitatxell.
En primer lloc hem de dir que contràriament al que s’afirma en les informacions que s’han difós, no hem rebut cap petició d’informació per part de l’Ajuntament, però atès que ja s’estan difonent informacions a través d’alguns mitjans locals estimem oportú fer públics alguns aclariments importants.
La Fundació guifi.net presenta una reclamació al Defensor del Poble Europeu per instar a la Comissió Europea a actuar contra les males pràctiques de les administracions espanyoles i vetllar pel compliment de la normativa europea de Telecomunicacions i Competència.
La Federació internacional d'associacions de biblioteques i institucions (International Federation of Library Associations and Institutions, https://www.ifla.org/about) és una organització que té més de 1.400 membres (els membres són o bé associacions de biblioteques o institucions professionals) de 140. Entre les activitats que desenvolupa hi ha l'actualització anual de l'Informe de tendències (Trend report, https://trends.ifla.org/). Un dels quatre articles que conté l'actualització d'enguany és sobre el rol que poden tenir les biblioteques en la implementació i creixement de les xarxes comunitàries com guifi.net i ho exemplifica amb el cas de la biblioteca de Perafita.
De les notícies més tristes que es poden donar: En Knoppix, un incansable activista de la garrotxa que ens ha acompanyat des de sempre, ens ha deixat, descansi en pau.
Atès el contingut de la nota que ha fet pública l'Ajuntament de l'Aldea aquest matí en la seva web i xarxes socials, ens veiem en la obligació de manifestar que:
L’anunci de l'adquisició per 34 milions d’euros de l’empresa Xarxa Oberta de Comunicació i Tecnologia de Catalunya, S.A. del Grup Mediapro, concessionària de la gestió, manteniment i construcció de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya per part de l’empresa Cellnex Telecom, S.A. causa una gran preocupació a tota la Comunitat guifi·net i a l’ecosistema d’empreses operadores locals que fan activitat de proximitat en l’àmbit de la xarxa mancomunada.
Interpel·lem a la Generalitat perquè estigui vigilant per evitar la creació de nous monopolis i asseguri que la banda ampla arribi de debò a tot el territori.
Benvolguts companys i companyes,
Enguany la Fundació guifi·net celebrem els 10 anys. i tenim ganes de celebrar-ho amb tots i totes vosaltres!!!
Es per aquest motiu que els pròxims divendres 13 de juliol i dissabte 14 de juliol s'han organitzat els actes de celebració de l'aniversari, que es duran a terme a la Sala de Cultura del Mas l'Esperança de Gurb.
Ep, que el SAX s'acosta. Quines ganes!
Moltes gràcies per l'organització, Ribaguifi
Tota la programació a l'enllaç: https://sax2018.ribaguifi.com/