Languages

User login


Unir-se a guifi.net, en tres passos


Aquesta guia t'ajudarà a entendre què és el projecte guifi.net, també com pots contactar amb altres integrants de la xarxa. A més, és una guia perquè tu mateix et puguis fer la instal·lació, o bé, puguis escollir algun instal·lador perquè t'ho faci.

És recomanable que et miris les guies i/o cursos per veure com fer els tres passos i altres coses interessants:

Alerta, hi ha manuals que possiblement estan antiquats. Si us plau, consulta els altres usuaris de la zona abans de comprar el material i configurar el teu node.


Per dubtes en els passos a seguir pots escriure'ns a la llista de correu de guifi.net o al fòrum però és molt important que diguis el nom del teu node i l'enllaç web que hi porti, per exemple:

...estic afegint un trasto ... a VicCasaMeva http://guifi.net/ca/node/1714 i em passa això ...

És recomanable que et llegeixis els documents que contenen:

 

 

L'equipament bàsic que necessita un usuari pot ser aquest

Els passos bàsics que hem de seguir són només 3 però alguns comporten més o menys dedicació, comencem:

 1. Afegir un node
 2. Afegir un trasto nou
 3. Afegir un enllaç

Pas 1. Afegir un node

entenem node com el lloc des d'on vols unir-te de forma estable i permanent a guifi.net

Necessites:
 • posar un nom al node
exemple: VicDrFleming21 o BCNsepulveda111
recomanat: utilitza el nom del municipi, al principi, procura respectar com han fet les abreviatures els altres nodes del teu municipi, si n'hi ha, al final, posa-hi el nom del node
 • afegint el teu node
primer necessites tenir un usuari de la pàgina web www.guifi.net i haver-hi entrat com a usuari registrat

per afegir un node nou: només necessites saber l'adreça del lloc o ho pots buscar als mapes per situar-lo correctament al seu lloc
també ho pots fer: visitant la zona a on vols posar el node http://guifi.net/guifi_zones, fent zooms fins que vegis el lloc exacte on el situaràs i clicant-hi a sobre
Ara ja pots afegir el teu node
 • el nom, recorda: MunicipiCarrerNumero, exemple: VicDrFleming21 o BCNsepulveda111
 • el nom curt, serà el nom que tindrà el teu node, exemple: VicDrFleming21 o BCNsepulveda111
 • les coordenades ja hi són plenes
 • acaba d'afegir les dades que et demana el formulari
Un cop hauràs desat ja tindràs el node afegit i podràs començar el segon pas ...

És interessant veure que quan has afegit un node nou tens al teu abast una sèrie d'eines que et podran ajudar a veure cap a on podries enllaçar-te, llegeix-te el document sobre:
Distàncies i perfils del terreny


Pas 2. Afegir un router nou

quan ja tens el node afegit és quan pots començar a posar-hi trastos, per exemple: 'un trasto sensefils, com ara un router o un punt d'accés'

a la pàgina del teu node hi ha:
Afegeix un trasto nou. Tipus: 'Trasto sensefils, com ara un router o un punt d'accés'

escull aquest i clica 'afegeix', veuràs un formulari amb informació que has d'entrar, LLEGEIX bé el formulari, ves-lo omplint i desa'l

És important que indiquis el 'firmware' que porta el teu router, segurament 'AirOS' (recomanat pels Nanostation, 'DD-guifi' (recomanat pels WRT54Gx), RouterOS (recomanat pels RouterBoard), 'DD-WRT', ...

Però ... Quin firmware poso al meu router ?
També és important que afegeixis la/les ràdio/s que té el teu router:
normalment hauràs d'afegir una nova ràdio de tipus 'Wireless client' per connectar-te com a client d'un punt d'accés.

COMPTE: Que les connexions amb portàtils, PDA, ... en diem connexions oportunistes, en alguns casos s'accepten, però perjudiquen molt el bon funcionament dels punts d'accés. El millor és que et connectis usant un router per tenir una connexió estable, ben feta i en condicions. Llegeix-te el document sobre:

Puc accedir amb un portàtil o una PDA a la xarxa i tenir Internet ?

Gràfica on es veu la caiguda de rendiment per la connexió d'un portàtil

Els punt d'accés pensats per a connexions esporàdiques amb portàtils, PDA, ... són els que l'identificador és: guifi.net-AccesObert, en aquest cas podràs tenir accés a la xarxa guifi.net però potser no a les portes d'accés a Internet.

ara ja tens definit el lloc i el trasto que tens, només et cal saber cap a on enllaçar-lo
 

Pas 3. Afegir un enllaç 

afegir un lloc és senzill i ja ho hem fet,
afegir un trasto, per exemple un router, ho has acabat de fer, també afegir que té una ràdio 'Wireless client', ara ...
afegir un enllaç, això comporta:
 • si tens un AP de guifi.net a tocar del teu node et serà ben senzill però
 • si el tens una mica apartat segurament et caldrà coordinar-te amb la gent de guifi.net per buscar quin és el millor lloc cap a on pots enllaçar (pots escriure'ns a la llista de correu de guifi.net o al fòrum)
un cop tinguis clar cap a on enllaçar cal que afegeixis l'enllaç:
 • a la pàgina del teu node hi ha el trasto que hi has afegit abans
 • edita'l
 • veuràs que hi ha un lloc on pots fer la: 'Connexió a l'AP', generalment 'AP/Client sensefils', clicant a la incona et sortirà una relació de punts d'accés
 • cal al llistat escullis l'AP a on vols connectar, a 'estat' posis en proves i, al final del formulari, cliquis el botó 'Selecciona el trasto i torna al formulari principal'
ara ja tens el lloc, el trasto i l'enllaç que vols fer, si tot ha anat bé només cal que obtinguis la configuració UnSolClic per al teu trasto, la trobaràs al teu node, al costat del botó 'editeu' del teu trasto, segurament sota el nom 'AirOS', 'DD-guifi', 'DD-WRT' , 'RouterOs', ..., copia-te-la i guarda-la per donar-la al teu trasto, al principi de l'UnSolClic hi ha instruccions de com fer-ho


També hi ha informació a Passos a seguir per connectar

 

Crear usuaris a la porta de sortida a Internet

Un cop tingues el node operatiu pots entrar a la pàgina del teu node i entrant a l'enllaç 'usuaris' podràs crear-te un usuari per la porta de sortida a Internet. Cal que hi entris el teu nom, cognom i adreça de correu.

Un node pot tenir tants usuaris com persones ho necessitin al node.

Els usuaris es podran validar quan es pugui verificar que la connexió és estable i funciona correctament.

...més indormació.

 

Començant a una zona nova

Si estàs de sort que a la teva zona ja hi han nodes de guifi.net et costarà menys unir-t'hi i col·laborar a estirar el carro perquè vagi cada vegada millor.

Però si vius en algun poble on guifi.net encara no hi és, això és perquè ningú abans que tu ha decidit posar-se a fer xarxa oberta, des d'aquí t'encoratjo perquè podràs tenir el privilegi de fer néixer guifi.net a la teva zona i també perquè hauràs de barallar-t'hi una mica més per aconseguir que es posin en marxa els primers nodes, però pensa que només que tu i un teu amic, parent, ... en tingueu ganes i us connecteu ja tindreu en marxa l'embrió de la xarxa oberta al vostre poble i després a conquistar a més i més companys, veïns, ... i a afegir-hi continguts !

El primer que hauràs de fer és mirar si existeix la teva zona així hi podràs començar a afegir nodes (llocs).

Si la zona no existeix, envia un missatge al fòrum o a les llistes de correu per avisar que necessites que te la donem d'alta.

Un cop et confirmin que ja t'han creat la nova zona ja podràs començar a afegir-hi nodes seguint el primer pas d'aquest document que estàs llegint.

A l'obrir una zona nova sou els interessats de la mateixa zona els que la feu créixer:

- afegint-hi nodes: el teu, el dels teus amics, parents, ...
- creant continguts, ...
- difonent la idea de fer xarxa oberta, ...

És important que comenceu afegint el nodes perquè això ajudarà a planificar com enllaçar-los i ens permetrà als que som de fora i no coneixem el vostre territori, on sou i com us podem aconsellar millor per connectar-vos.

Ànims i a obrir noves zones !!!

 

Fent la instal·lació física de l'antena

Opcions de configurar l'antena: connector dret o esquerra i polarització vertical o horitzontal

 

Utilitzant routers com el linksys wrt54gl,  pots endollar l'antena, mirant el trasto des del davant, a l'antena de la dreta. Al setup del trasto, a Wireless / Administració hi ha un apartat per escollir l'antena on tens endollada l'antena externa. L'UnSolClic ho deixa a la dreta.

Assegura't que l'has posada a la dreta i que no has tocat res al setup o si ho has tocat, torna-ho a deixar a la dreta.

Utilitzant les nanostation, com que ja ténen l'antena incorporada i de forma vertical, si es vol posar antena externa indicar a la configuració que s'utilitza el connector extern (les nano loco no ho permeten).

Quina antena i com la instal·lo?

Amb una rajola de 14 dBi en tens més que de sobres. Però fixa't que al darrera hi ha una fletxa negre. L'orientació d'aquesta fletxa indica la polarització: vertical o horitzontal. Cal que instal·lis l'antena amb la fletxa vertical. Hi ha d'haver correspondència en com està la polarització de l'antena del punt d'accés i com tu poses la teva.

Pots provar de girar-la 90 graus i fer surveys, ja veuràs que tens resultats diferents.