Introduïu el vostre nom d'usuari de guifi.net.
Introduïu la contrasenya per al vostre nom d'usuari.

Crear compte

Request new password

Què és guifi·net?

guifi·net és un projecte tecnològic, social i econòmic impulsat des de la ciutadania que té per objectiu la creació d'una xarxa de telecomunicacions oberta, lliure i neutral basada en un model de comuns. El desenvolupament d'aquesta infraestructura mancomunada facilita l'accés a les telecomunicacions en general i a la connexió a Internet de banda ampla en particular, de qualitat, a un preu just i per a tothom. A més, genera un model d'activitat econòmica col·laborativa, sostenible i de proximitat.

 

El projecte tecnològic

guifi·net va iniciar-se l'any 2004 com a projecte tecnològic de telecomunicacions a la comarca d'Osona per resoldre les dificultats d'accés a Internet de banda ampla en àrees rurals, davant la manca d'interès dels operadors tradicional per proporcionar-hi servei. Mitjançant radioenllaços fets amb routers WiFi, els veïns voluntaris van desplegar una xarxa pròpia per interconnectar diferents punts geogràfics (anomenats nodes) tals com habitatges, oficines, granges, edificis públics, etc. amb l'objectiu de poder accedir a les telecomunicacions i a Internet allà on fos necessari: a casa, a la feina, a la biblioteca, etc.

A desembre de 2016, guifi·net compta amb més de 32.500 nodes actius, la majoria d'ells a Catalunya, però també molts altres al País Valencià, les Illes Balears, Madrid, Andalusia, Astúries, el País Basc... Avui dia centenars de llars i empreses accedeixen a Internet mitjançant connexions de fibra òptica de guifi·net i milers ho fan a través de radioenllaços. Es calcula que més de 50.000 persones reben servei a través de la xarxa de comuns.

Pots llegir més sobre el projecte tecnològic fent clic aquí.

 

El projecte social

El creixement de la infraestructura de xarxa mancomunada ha estat possible gràcies al desenvolupament, en paral·lel, de guifi·net com a projecte social en el camp de les telecomunicacions. Considerant l'accés a les telecomunicacions i a Internet com a Dret Humà, guifi·net té per objectiu fer possible que tota la ciutadania pugui gaudir-lo en les condicions més favorables possibles, mitjançant connexions a preus justos i assequibles, sense discriminació, sigui en entorns urbans o rurals, i fent èmfasi en facilitar la participació dels col·lectius desfavorits, amb menys recursos o amb menys possibilitats d'accés a les tecnologies de la informació, les telecomunicacions i Internet.

guifi·net és la comunitat que participa d'una manera o d'altra en la xarxa, incloent-hi els voluntaris que ho fan a títol individual o col·lectiu a través d'associacions d'usuaris i cooperatives, els autònoms i empreses que fan activitat professional de desplegament i manteniment de xarxa i ofereixen serveis comercials sobre aquesta, els usuaris que contracten serveis de telecomunicacions a través de guifi·net, les diferents administracions públiques (municipals, comarcals, nacionals i europees) que impulsen desplegaments de xarxa mancomunada per abastir als seus ciutadans, entitats públiques i privades com universitats, centres de recerca, etc.

Pots llegir més sobre el projecte social fent clic aquí.

 

El projecte econòmic

El projecte guifi·net posa en pràctica, en el sector de les telecomunicacions, un model econòmic disruptiu basat en el model de comuns i l'economia col·laborativa, mitjançant el desplegament d'una infraestructura de xarxa mancomunada i una explotació econòmica sostenible i justa.

Actualment, més d'una vintena d'empreses duen a terme activitat professional sobre la xarxa de comuns i a més ho fan de forma simultània i coordinada amb la participació de particulars, voluntaris i associacions. Això és possible gràcies al desenvolupament de les eines de governança que defineixen en quins termes i condicions es pot fer activitat econòmica mitjançant l'explotació comercial de la xarxa guifi·net.

Pots llegir més sobre el projecte econòmic fent clic aquí.

 

Transformem el sector de les telecomunicacions

guifi·net és un projecte obert i inclusiu en el qual tothom hi pot prendre part. A continuació trobaràs un seguit d'enllaços a altres pàgines on trobaràs més detalls sobre el projecte, experiències d'ús, dades i informació sobre com participar a la xarxa oberta, lliure i neutral més gran del món. T'hi esperem!

 

Tornar a la portada  -  Què és guifi·net  -  Experiències d'ús Participa-hi

    • Membres de RIPE NCC member
    • European Network of Living Labs
    • Openspectrum.eu
    • Membres del Catnix
    • Premi Nacional de Telecomunicacions 2007 concedit a Guifi.net
    • Citilab Cornella
    • Fundacio Punt.cat
    • Fundacio AAVC Hangar.org
    • Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau