Languages

User login


El següent pas de la xarxa oberta: Posant fibra des de les cases i connectant-la a internet.


Durant els 5 anys que portem fent xarxa oberta, ja hem fet més de 8.000 quilòmetres de connexions de xarxa sense fils des de les cases, demostrant amb això que si ens organitzem prou bé i innovem allà on sigui necessari, els usuaris som capaços de gestionar xarxes de grans dimensions, i publicar-ne detalls i estadístiques de com és i com funciona... I el que és més important de tot, millorar-la, fer-la créixer i encarar nous reptes.

Una d'aquestes estadístiques, a més dels quilòmetres de connexions i nombre de nodes de xarxa, és el tràfic. La darrera generació d'aplicacions de gestió de xarxes, que encara no està desplegada arreu, és capaç de dir-nos quin és el tràfic global de la xarxa. Avui en dia comptabilitza més de 200 Terabytes anuals. I creixent.
Fa 5 anys ningú hauria pogut pensar, ni nosaltres mateixos, que una xarxa d'aquest abast geogràfic i amb aquest volum de tràfic, fos possible només fent servir les tecnologies sense fils com hem fet fins ara. Segurament haurem fet alguns errors, però s'han aportat grans encerts i innovacions que han fet possible una xarxa neutral i oberta d'aquestes dimensions, per exemple adoptar un pacte universal de les condicions de la xarxa igual per a tots, el "Comuns Sensefils", muntar sistemes d'aprovisionament i gestió de xarxa d'autoservei, cosa gens fàcil i mai acabada donada la complexitat tecnològica del que estem remenant, o potser altres coses que passen més desapercebudes, com per exemple haver-nos avançat en la implementació de nodes de múltiples ràdios (el que en el seu moment vam anomenar "supernodes") que més endavant la indústria ha adoptat de forma ja més general com al sistema apropiat per al desplegament de xarxes sense fils d'altes prestacions. L'èxit més gran de tots ha sigut posar la banda ampla a l'abast de tothom qui vulgui, independentment de les seves possibilitats econòmiques o d'on visqui, i a més fer-ho amb la col·laboració també d'empreses i molts ajuntaments.

És l'hora de la fibra

I com sempre, encara volem millorar-ho, la fibra òptica és una tecnologia molt interessant i si la podem incorporar a la xarxa, la farà molt més robusta i n'augmentarà considerablement la capacitat. Fa molt de temps que impacientment estem esperant que la fibra es vagi desplegant, però resulta que per molt que es parli de noms estranys com el FTTH ("Fiber To The Home"/Fibra cap a les cases), a l'hora de la veritat d'això no n'hi ha gairebé enlloc, ni tan sols a les ciutats: O no se sap on és, o és fosca, o no es gestiona com ens agradaria perquè si poden ens la faran pagar a preu de coure.
El cas es que te tota la pinta que si finalment la fibra arriba cap a les llars i si tot va aplicant només els models que hi han hagut fins ara, arribarà tard, malament, els usuaris pagarem el que val desplegar-la vàries vegades, serà propietat d'algú que si té la més mínima oportunitat ens la farà pagar encara més vegades fins a l'infinit, no té cap pressa per comptar en Gigabits en lloc de Megabits, i que a més té un curiós concepte "asimètric" de la xarxa on ell n'és l 'origen" i l'usuari un subjecte passiu en la perifèria. En resum, si no hi fem res en el millor dels casos, un retard, en el pitjor, un desastre.

Però si amb 5 anys hem sigut capaços de fer més de 8.000 quilòmetres de connexions de xarxa sense fils, això vol dir que ara també ha arribat el moment d'estendre també fibra, operar-la en format obert i neutral, connectar-la a Internet i permetre que tothom qui vulgui connexions de Gigabits en pugui gaudir al cost del que val de debò i no pas al del que li vulguin fer pagar. Això tindrà les seves complicacions, pot ser una mica més complicat que només posar antenes i alinear-les, però capacitat de superar reptes no ens en falta. La fibra, oberta, neutral i cap a Internet des dels usuaris i les cases i no pas al revés és un objectiu que val la pena.

Un repte engrescador oi? Alguns ja fa un temps hi estan treballant-hi intensivament per tenir els primers trams operatius aquest any i amb la idea de que pel 2.010, posar en marxa un model replicable de manera que tothom qui en vulgui, se la pugui posar. Que no ens falti ni l'inspiració, ni capacitat d'execució. Ara mateix encara és de mal parlar-ne sense que sembli que es fan volar coloms i hi ha alguns aspectes delicats però estigueu al cas perquè aviat això anirà prenent forma i espero que puguem anar anunciant novetats, la pròxima ocasió per parlar-ne, a la festa del 5é aniversari!

SAX!

Comentaris

Opcions de visualització de comentaris

Selecciona la vostra manera preferida de visualitzar els comentaris i feu clic en "Desa la configuració" per activar els canvis.

engrescador

És engrascador, i sembla tan futurista com fa 5 anys debia semblar-ho pensar tota Catalunya mallada de xarxes lliures.

Per on es comença amb això? Hi ha treballs de referència? Funciona igual que el guifi.net, tot bastint trocos de malla i enganxant-les una amb una altra?

Engrescador, si senyor..

Aixó s´ha començat? algú te alguna experiencia? visc a un petit poble i crec que es podia fer alguna cosa...

Salut!

Tot és començar

A quin poble vius ? Afegeix el teu node a la relació de nodes i en comencem a parlar: http://guifi.net/trespassos