Languages

User login


PilsFree.cz: a la Bohèmia hi han més coses a banda de la cervesa


Plzeň (Pilsen) és una ciutat a la part occidental de la Bohèmia a Txèquia, coneguda per l'associació que es fa del seu nom amb la cervesa. Però allà saben fer també altres coses ben interessants:. A Txèquia hi ha grups que porten molt de temps i experiència en la construcció de xarxes ciutadanes. Aquests dies he pogut parlat amb un d'ells, en Radek, i he vist com és el cas de PilsFree.cz, allà ja han fet molts dels passos que ara ens estem proposant fer nosaltres. A continuació us ho procuraré explicar una mica resumit, sobretot no us perdeu la presentació (en anglès) de la que us parlaré més endavant.

Una associació cívica per a un model d'accés a internet alternatiu

S'organitzen entorn del que anomenen una "associació cívica" de gent que s'agrupa perquè descontents amb el model comercial, treballen per a crear-ne d'alternatius. A primera vista pot donar la sensació de que es tracta d'un ISP comercial tradicional, però de tipus cooperatiu, però si observem més al detall hi veurem més diferències, i algunes d'importants: Es paga una quota mensual a l'associació, però no pas com a una contrapartida a un compromís de servei d'accés a internet, sino com a contribució a l'associació, i això els permet afrontar fins a cert nivell algunes inversions com explicaré més endavant. Després, de connexió òbviament n'hi ha, però per exemple el preu és sempre el mateix independentment de la qualitat de connexió que tinguis (fibra, utp o sense fils), i és molt econòmica (al canvi, uns 12€/mes). Fins i tot hi ha coses curioses com preveure la possibilitat de suspensió del pagament de les quotes en casos on no es farà servir la connexió durant un període llarg de temps. A hores d'ara tenen més de 10.000 associats, en la seva pàgina d'inici podeu veure-hi un comptador i quina ha estat la evolució durant el darrer mes.

2 Gbits d'accés al punt neutre a través dels punts neutres.

Una de les coses que destaquen més ràpidament, és que l'accés a internet no el fan pas només a través de les ADSL que aporten alguns participants, via proxys, túnels o similars, sinó que ja fa un temps que ho tenen ben estructurat i el fan com cal, és a dir, mitjançant la interconnexió de xarxes.
La interconnexió funciona a 2 nivells, En primer lloc hi ha les comunitats d'usuaris a Txèquia, a les diferents ciutats i amb diferents nivells de desenvolupament, i aquestes comunitats s'agrupen creant un "punt neutre lliure" (Neutral czFree eXchange, NFX.cz), (traducció automatica al català) de manera que amb això aconsegueixen facilitar l'entrada a aquest tipus de col·lectius. Ara mateix en la seva web n'hi podem comptar fins a 14, i mirant les seves gràfiques es pot observar que suporten un nivell de tràfic que a mi m'ha impressionat bastant.
Després aquest node neutre està a la vegada connectat amb el punt neutre l'"oficial" de Txèquia, el NIX.cz, (traducció automatica al català), que és un dels 10 més actius d'Europa, amb més de 70 membres, una capacitat d'interconnexió de 463 Gigabits/seg, dels quals la mitjana diària son uns 50 Gbps, amb uns pics que s'acosten als 90 Gbps.
Recentment han ampliat la seva connexió al punt neutre, passant de un Gigabit, a 2.

Fibra òptica a través de túnels subterranis

[image:22692,right]

Una cosa que vaig trobar molt interessant és el tema de la fibra. Allà hi tenen barris, construïts fa algunes dècades i amb una densitat de població molt elevada on la majoria dels serveis (aigua calenta, calefacció, gas...) son centralitzats i es distribueixen a través d'uns túnels subterranis practicables. El que han fet és passar fibra a través d'aquests túnels, i amb això, proporcionar connexió als usuaris ja sigui directament amb la fibra, o des d'uns racks també situats als soterranis, distribuir connexions cap a les vivendes amb cable UTP d'1 Gbit (fins a un màxim de 100 metres). I tot això ho han pogut afrontar sense grans inversions, simplement gestionant la seva capacitat d'inversió aprofitant les quotes... de 12€ al mes!.

[image:22693,right]Vegeu la presentació (html|open document|pdf) on s'expliquen forces detalls d'aquest desplegament, juntament amb forces fotografies. Tot plegat demostra que es pot fer desplegament de xarxa de fibra òptica a un cost accessible. Per exemple una de les primeres conclusions és que l'important és passar les fibres, que n'hi hagi alguna de fosca, és igual, però sobretot que n'hi hagi i que funcioni, no n'hi ha prou només amb el tub. Les electròniques és el que anirà millorant  amb el temps (i abaratint-se). Potser nosaltres no disposem d'aquests túnels comunitaris practicables i això farà que ens costi algun euro més, però no hem d'oblidar que el cable de fibra normalment ha de poder passar per on en passa qualsevol altre, ja sigui en una canonada soterrada, per una façana o un pal de comunicacions. És a dir, que es pot fer, i tan aviat com puguem, ho farem .

 

Comentaris

Opcions de visualització de comentaris

Selecciona la vostra manera preferida de visualitzar els comentaris i feu clic en "Desa la configuració" per activar els canvis.

Perdent el temps

M'acabo de donar conta que hem fet tres traduccions a la vegada...

S'hauria de veure la manera que no ens torni a passar... bé editant l'article principal i avisant que s'està traduïnt, o bé fent que automàticament no ho permeti de cap de les maneres.

Val a dir que al principi no ho he trobat fàcil, ja que no indicava l'opció directa de traduïr, però malgrat tot ho he aconseguit sense gaires problemes.