Languages

User login


Antenes omnidireccionals


imatge de fermi_t

[image:473,right]Les antenes omnidireccionals són aquelles que radien la seva senyal per igual en totes direccions.
És el tipus d'antena que s'utilitza quan no se sap on estaran situades les antenes receptores, d'aquesta manera siguin on siguin rebran la mateixa senyal.
Com que han d'escampar molt més la seva energia que les antenes direccionals la distància que poden cobrir és més petita.
Les antenes omnidireccionals són les més adecuades per fer un Hot Spot. De totes maneres s'ha de mirar bé quin tipus d'antena comprem en funció de l'entorn en el que haurà de treballar.


D'antenes direccionals n'hi ha de dos tipus: "Indoor" i "Outdoor". Les primeres són per treballar dins de locals protegides de l'intempèrie. Les segones poden treballar a l'exterior, venen protegides de l'humitat, temperatures extremes, vents forts,... Les diferències són només en l'acabat i la protecció física que porten, ja que el funcionament és exactament el mateix per totes.


Per triar l'antena el primer que cal mirar és la freqüència de treball. Les freqüències en que es mou WiFi són 2.4GHz i 5GHz, encara que majoritariament s'utilitzen només les primeres. Les antenes no intervenen en les velocitats a les que pot funcionar la xarxa, només dónen senyal, com més bona qualitat (intensitat) tingui el senyal més velocitat es podrà agafar si l'Access Point i les targetes ho permeten.


La segona cosa en la que ens hem de fixar és en el diagrama de radiació de l'antena. Una antena omnidireccional dóna la mateixa senyal en qualsevol direcció del pla horitzontal. Això vol dir que dues antenes receptores situades a la mateixa distància respecte l'antena emissora rebran la mateixa intensitat. Això és cert si a més a més estan a la mateixa altura, ja que en el pla vertical és on varia molt el comportament d'una antena a l'altra: de dues antenes receptores situades a la mateixa distància de l'antena emissora sempre tindrà millor senyal la que tingui menys diferència d'altura respecte l'antena emissora. Aquesta és una dada important que hem de demanar al comprar una antena, ja que depenent del lloc on l'haguem d'utilitzar això ens afectarà més o menys.

Per llocs on totes les antenes receptores estan a una altura similar (una sala, una esplanada, camp obert...) en tindrem prou amb una antena amb molt poca obertura vertical (2º-20º), d'aquesta manera, com que escamparà menys energia verticalment guanyarem en distància. En canvi en llocs on hi ha molta diferència d'altura entre l'antena emissora i les receptores (una oficina de varies plantes, un bloc de pisos, un carrer on les cases tenen més de dos pisos, entorn urbà) ens caldrà una antena amb una obertura molt més gran (>20º), això farà que l'energia s'escamparà molt més i per tant perdrem distància de cobertura.

Una manera bastant senzilla de calcular si una antena ens és vàlida o no és utilitzant la següent fórmula:

z = r·sin(a/2)

r és la distància en metres de l'antena receptora.

a és l'angle d'obertura vertical que ens dóna el fabricant.

z és la diferència màxima d'altura a la que pot estar situada una antena receptora a la distància r.

Ho exemplificaré amb un cas real:

Tenim una antena amb una obertura vertical de 8º. El nostre node està a 15m d'alçada respecte el terra. L'antena receptora que volem calcular està a 50m de l'antena emissora.

z = 50·sin(8/2) = 3.49m

Això vol dir que la diferència d'altura màxima que hi podrà haver entre l'antena emissora i la receptora serà de 3.49m, per tant l'antena receptora haruà d'estar situada com a mínima a 11.51m i com a màxim a 18.49m d'alçada respecte el terra.

Per distàncies més petites de 20m ens podem trobar que amb aquesta fórmula no n'hi hagi prou, llavors també hem de mirar el diagrama de radiació que ens proporciona el fabricant. En el diagrama veiem quina és la potència de senyal que s'envia en cada direcció del pla vertical respecte la de la direcció principal (horitzontal). Veurem que hi han antenes que gairebé només emeten en direcció horitzontal, en canvi d'altres emeten petites intensitats a angles molt més oberts, això farà que poguem tenir antenes receptores a poca distància amb una gran diferència d'alçada (per exemple dos pisos per sota).


L'últim punt que hem de mirar és el guany de l'antena. Aquest és el paràmetre més complicat de decidir, ja que, com hem comentat abans, també depen de l'obertura vertical. Com més guany tingui l'antena més distància podrem cobrir. De totes maneres no hi ha cap fórmula senzilla de determinar quina distància es podrà cobrir amb una determinada antena, només podem fer cas del que ens diu el fabricant. De totes maneres la distància que ens diu el fabricant és la distància màxima a la qual hi ha el senyal necessari per establir-hi una connexió a la velocitat mínima, això vol dir que si volem assegurar una connexiò a alta velocitat amb un punt a aquesta distància aquesta antena no ens servirà. A mode d'indicació s'acostuma a utilitzar la meitat de la distància que indica el fabricant, en alguns casos serà més i en altres serà menys... tot és provar-ho o trobar algú que en tingui alguna i hagi fet proves fiables.

Comentaris

Opcions de visualització de comentaris

Selecciona la vostra manera preferida de visualitzar els comentaris i feu clic en "Desa la configuració" per activar els canvis.

preguntes varies

Qui em pot instalar / construir aquesta conexió? Quan val realitzar aquesta instal.lació a una casa de roda de ter (Osona)? Haig de pagar una quota mensual? Haig de comprar un modem adsl wi-fi? Es una xarxa segura com qualsevol altre de pagament? Moltes gràcies

carlesbanus@wanadoo.es

llista o al forum

Has penjat el comentari en una pàgina de documentació.

Llegeix abans això: guifi.net i després escriu a guifi arroba guifi.net, o directament fes les preguntes al fòrum, fes servir les llistes de correu... etc.

Allà ja hi ha moltes respostes: No s'a de pagar, ti pots fer tu o ho pots encarregar a un elecetricista, et podras posar en concatcte amb la resta de gent de Roda...